Geir Lundestad reflekterer 25 år som generalsekretær i Nobels Fredsinstitutt. Ikke helt uventet ble også dette et sted med behov for intern fredsmekling. Aps Thorbjørn Jaglands dager som leder var kommet til veis ende, heller ikke helt uventet. Dermed er det Høyres tur til å fronte årets fredspris, om komiteen ikke finner tiden moden for et selvransakelsens år og konsulterer sitt fredsprismandat.

Nasjonale politiske ståsteder og personlige motsetninger er dårlig ballast når verdens fredspris har et globalt ansvar for utvelgelsen av prisvinner. Det bør ikke utstedes en fredspris når det åpenbart ikke finnes et kandidatur som virkelig fortjener denne honnør. Automatisk programforpliktelse blir fort en institusjonell nedgradering med en sublim politisk agenda, om ikke en ren diskreditering av Nobels testamente.

Dette ble en grell virkelighet når Obama ble tildelt fredsprisen, kun etter noen måneder som president i USA og øverste leder for flere kriger. Et underliggende ønske om annerkjennelse fra det hvite hus, med et besøk i Oslo ble et internasjonalt sjokk for de som holdt Nobels fredspris som et uhildet politisk organ.

Bedre ble det ikke da Jagland presenterte EU som vinner i en tid hvor motsetninger og interne stridigheter raste for fullt i den europeiske union. For mange oppfattet som en personlighetserklæring fra en EU vennlig Jagland som leder av Europarådet.

For Nobelkomiteen ville det være en styrke om den valgte en etterrettelig stillhet og konsoliderte sin stilling som den ledende fredsprisutdeler i verden. Mo Ibrahim prisen for Afrikansk lederrolle ble nylig tildelt den avgående president i Namibia, Hifikepuney Pohamba. Siste gang utdelingen skjedde var i 2007, nettopp fordi det ikke var en leder som tilfredsstilte de etiske og formelle krav som prisen var bygget på.

La Mo Ibrahim prisen være et forbilde for Nobelkomiteen når det gjelder utvelgelse, ikke minst for å rette opp det frynsete og uklare ryktet som er skapt i det internasjonale miljø. Lundestads åpenhjertige bok bekrefter at tiden er moden for å gjenoppbygge en tapt prestisje for Nobels fredspris som et uhildet og etterrettelig organ.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.