Er der noe vi alle elsker, er det fraværsgrensa. Hvordon i huleste heiteste kom du opp med et sånt fantastisk konsept, Torbjørn Røe Isaksen? Fy så stolt jeg er av deg. Men jeg har et lite spørsmål: Er du dum?

Fraværsgrensa er en god idé for å fjerne fravær, det skal du ha, men fy fader som den suger i praksis. Hvor mange klager har ikke du fått på grunn av den? Jeg vet du har fått minst en, fordi jeg har nemlig sendt to. Du skjønner, denne herligheten av en fraværsgrense påvirker ikke deg, vet du, den påvirker alle oss som sliter for å få en utdanning som deg. Den påvirker alle oss som jobber rumpa av oss for å bli noe i denne verden. Vi går på skolen for å bli som politikere vi, Torbjørn, ignorante, selvopptatte og umoralske idioter som tjener penger. Derfor går vi på skolen.

Vi, ungdommer altså, har mye vi driver med. Vi trener, vi kjører, vi gjør lekser, vi er med venner, vi fester og ja, tenk deg det, vi blir syke. Alle ungdommer har vært syke før, de som sier nei, de lyver. Vi har alle vært syke, og det er jo nesten verdens undergang å være forkjøla nå for tiden. Det er meg en stor glede altså, å betale 30 kroner for å ta buss i 30 minutter til Holter, gå i 10 minutter til legesenteret, sitte på venterommet i 15 eller 20 minutter, hilse på legen, gå inn på kontoret hans, si jeg er forkjøla, be om legeerklæring, få den skrevet ut, betale 200 kr, gå tilbake til bussholdeplassen, betale 30 kroner til, sitte på bussen i enda 30 minutter, komme hjem, legge meg under dyna og sove, for så å ta med meg dette A4 arket hvor det står «Marthe var hjemme 31.10.2016 pga. forkjølelse» underskrevet av legen, med et stempel fra legesenteret på skolen dagen etterpå.

Se for deg at jeg har oppkastsyken, må gjøre alt det jeg skrev over her, bare med ett ekstra problem, jeg kaster opp hvert 10 minutt. Bare hyggelig for alle dere andre som satt på bussen, bare hyggelig for alle dere som satt på Holter legesenter, og bare hyggelig for legen min. Det jeg ikke skjønner, akkurat som mange andre, er hvorfor er det ikke godt nok at en forelder skriver en melding om at jeg har oppkastsyken og ikke kan komme på skolen? Å ja, nå skjønner jeg det. Du er redd for at moren min hjelper meg å skulke. Ja skjønner, moren min er så sykt keen på at jeg skal skulke skolen og drite i utdanninga mi. Selvfølgelig. Nå skjønner jeg det.

Som jeg påpekte, så driver vi ungdommer med mye. Vi driver blant annet med øvelseskjøring fordi vi blir snart 18. Når man øvelseskjører har man to valg, man kan velge å kjøre med foreldre, eller en kjørelærer. Det har seg sånn da, at flesteparten av kjøreskolene i landet setter opp kjøretimene i skoletiden, noe som gjør at vi får fravær for å lære oss å kjøre bil. Ja da, jeg vet hva du tenker: Hvorfor ikke bare kjøre etter skolen? Jeg er på skolen til klokken 16.00 jeg, tre ganger i uka. Og kjøretimer, ja de kan man ta etter skoletid. Det er fristende å være på skolen fra 08.45 til 16.00, for så å kjøre i 1,5 time og være hjemme til 17.30, ikke sant? Og så har vi også langkjøring, forbikjøring og glattkjøring da, og Torbjørn, der har du tre fraværsdager allerede, for noe som er pålagt for å kunne ta lappen.

Du er vel informert om at omtrent 30 prosent av den norske befolkningen lider av psykiske lidelser? Og du er vel klar over hvor mange forskjellige typer psykiske lidelser det finnes? Og den sunne fornuften din forteller deg vel at en person med sosial angst, sliter med å gå ut av huset sitt? Hvordan mener du det er riktig ovenfor den personen å gi den stryk fordi den sliter med en psykisk sykdom det er vanskelig å overvinne? Det er nemlig sånn at halvparten av de elevene som ligger i senga hjemme i skoletiden er skulkere, mens den andre halvparten er psykisk eller fysisk syke. Halvparten kommer ikke ut av huset sitt på grunn av en sykdom. Fraværsgrensa di gir hundrevis av elever stryk på videregående fordi de er syke. Wow! Du burde være stolt.

Det verste er alt stresset vi videregåendeelever får av denne fraværsgrensa, alt vi tenker på er: Ikke bli syk, da får du fravær, og da stryker du. Det er jo sunt da, eller? Tenk om det hadde vært sånn for politikere? At hvis du er syk mer enn to dager i løpet av et helt år, så mister du jobben.Fordi da tar jo du opp plassen til en annen politiker som fortjener jobben bedre enn deg. Er det ikke det som er poenget med fraværsgrensa, da? At skulkere tar opp skoleplassen til de som virkelig fortjener og trenger den? Det er mange lærere som er borte fra skolen, men får de fraværsdager? Det går jo utover elevenes læring, det å få en vikar som ikke kan fagstoffet, høres ikke bra ut det heller da, Torbjørn?

Som jeg sa i starten, så er det en rimelig god idé teoretisk, men wow, Torbjørn, kan du ikke bare innrømme feilen din og heller finne opp en bedre løsning for å minske fravær? Jeg har en idé til deg. Finn ut hvorfor elever ikke er på skolen istedenfor å piske dem rundt som noen hester i en stall. Kanskje du finner løsningen på fraværsproblemet, istedenfor å starte et utdanningsproblem.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00