Jan Wibe fra Hamar Ap har funnet ut «dagens flertall i Hamar kommunestyre kom til «dekket bord» med blant annet lave renter og god skatteinngang» etter valget i 2015. Han fortjener ros for oppfinnsomheten, men fakta står dessverre til stryk.

Bladet Kommunal Rapport undersøker jevnlig kommuneøkonomien i landets kommuner. I en gjennomgang i 2010 skrev avisen «God styring i Hamar» og ga kommunens økonomiarbeid terningkast 5. I 2014, tre år etter at Arbeiderpartiet vant valget, ga Kommunal Rapport Hamar-økonomien terningkast 2 med kommentaren «Driften er altfor dyr og salderingstiltak mangler. Dette lover ikke bra for driften i Hamar kommune i 2015».

I 2015 var det valg, og det ble selvsagt en diskusjon om hvorfor Hamar plutselig gikk med underskudd. Da var Aps forklaring at BBL hadde «tømt kassa» med kulturhus og store investeringer. Vi i BBL hevdet imidlertid at det ikke var kontroll på driftsutgiftene, at kommunen drev for dyrt og at å rette opp økonomien ville være den viktigste saken etter valget.

Nå har vi fasiten. I mars 2019 skriver «Kommunal Rapport» om økonomien i Hamar: «Målt over de siste fire år er driftsmarginen solid», «netto gjeld er under landsgjennomsnittet» og «Hamar har godt med penger på bok.» Dette er en ganske annen omtale enn den Hamar fikk i 2014. Noen har ryddet bordet, og det ansvaret skal jeg ta sammen med flertallet i kommunestyret. Vi sa vi skulle rydde opp, og det gjorde vi.

Det er mange som lover mye i valgkampen, og jeg ser at Hamar Ap igjen flyter over av både valgløfter og kommunale penger. Men alle kan love, det er gjennomføringsevnen og evnen til å holde det man lover som er den store forskjellen. Det er også den store forskjellen på By og bygdelista og Hamar Ap. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00