Hvordan kan det påstås at gratisprinsippet er oppfylt, når elever må betale flere tusen hvert år for å ha det nødvendige utstyret til sin videregående opplæring?

En elev som går studiespesialiserende i Hedmark får et utstyrsstipend på 1032 kroner. Hele denne summen er ment for å dekke leie av pc, og vi har dermed ingen penger igjen til noe annet vi trenger i vår videregående opplæring. Er det ment at alt vi trenger i løpet av et år er en pc? Jeg har mine tvil om dette, så jeg tillater meg å stille følgende spørsmål: Hvor er pengene til skrivebøker? Hvor er pengene til penal? Hvor er pengene til skrivesaker? Turtøy? Matteverktøy? Pengene til andre produkter enn PC får man ikke dekket av fylkeskommunen, og dette må dermed komme fra egen lomme. Etter min mening er dette helt tydelig et brudd på gratisprinsippet ved skolen.

Og det stopper ikke ved studiespesialisering. Vi har også rimelig mange personer som må bruke vanvittige summer for å gå på yrkesfag. Parallelt med en satsning på rekrutering til yrkesfag, sender fylket motstridende signaler. «Ja, jo, vi vil jo at dere skal gå yrkesfag, og vi trenger jo flere faglærte i årene som kommer, men dere må nok betale nesten alt selv hvis dere ikke vil ha anmerkning».

For ja, man får faktisk anmerkninger for å ikke ha med nødvendig utstyr til timen. Dette gjelder både ved yrkesfag, studiespesialisering og generelt alle studieretninger. Igjen så finner man urimelighet i denne saken, da man risikerer nedsatt karakter i orden og oppførsel for å ikke ha med utstyr man selv må betale og i realiteten ikke alltid har råd til.

Det snakkes ofte om utfordringer ved at gratisprinsippet ikke blir oppfylt, så hvorfor er politikerne så passive? Elevorganisasjonen i Hedmark krever at gratisprinsippet ved skolen skal bli oppfylt, og at det blir gjort noe med situasjonen som har vært stillestående så alt for lenge. Vi krever at man avslutter en praksis der faglig utbytte skal være avhengig av økonomi, og at alle skal ha det samme grunnlaget for å kunne gjøre det godt i norsk skole. Ordningen slik den er i dag, er rett og slett ikke bra nok.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.