Det er etterjulsvinter. Som vanlig er det influensatid. I et «vanlig» år vil 5-10 prosent av befolkningen bli syke. I gjennomsnitt vil ca. 900 personer dø av selve sykdommen eller av komplikasjoner til denne hvert år her i landet.

I 2017 døde hele 1.700 mennesker av influensa. Mest utsatt er eldre eller andre med kroniske sykdommer og/eller nedsatt immunforsvar. Årsakene til nedsatt immunforsvar kan være mange, for eksempel høy alder, lunge- og hjertesykdommer, diabetes, leversykdommer osv. Ved de store og verdensomspennende epidemiene, de såkalte pandemiene, kan i midlertid mer enn 20 prosent av en befolkning bli syke.

Spanskesyken var en slik influensapandemi, og man regner med at da døde ca. 15.000 mennesker av sykdommen her i landet. For verden som helhet døde bortimot 50 millioner i løpet av et par års tid. Slike pandemier vil dessuten av forskjellige biologiske årsaker i større grad ramme alle aldersgrupper i en befolkning.

I 2017 døde 107 personer i trafikken her i landet. 260 personer døde av div. rusmiddeloverdoser, og 500-600 mennesker (usikkert tall) tok sitt eget liv. I følge offentlig statistikk døde tilsammen inntil ca. 970 mennesker av disse årsakene dette året. For å forhindre slike tall bruker myndighetene milliarder på milliarder til veiutbygging, trafikktiltak, lovverk, politi, hjelp til forebygging av rusmisbruk, hjelp til rusmisbrukere, oppbygging av psykiatriske tjenester og andre hjelpetiltak, opplysningsarbeid osv.

Hva så med influensa? Hvert år på senhøsten eller vinteren dukker sentrale personer fra helsemyndighetene opp på TV-skjermen eller i avisene og anbefaler folk å ta influensavaksine. Fastleger og annet helsepersonell tar ofte kontakt med sine klienter og anbefaler det samme. Apotek og legekontorer legger til rette for det praktiske. Aviser følger opp med stoff. Henvisningen til personlig ansvar er viktig, men er det nok?

Undersøkelser viser dessverre at det ikke er tilfelle. Bare et fåtall av befolkningen tar ansvar og vaksinerer seg. Og verre enn det. Til og med bare en av åtte helsearbeidere med pasientkontakt følger opp. Det er ingen god unnskyldning for verken det ene eller det andre. Ytterst få personer får alvorlige komplikasjoner av denne vaksineringen. Bivirkningene er beskjedne. Og kun svært få har en reell, medisinsk grunn for å la være, for eksempel allergi mot noen av stoffene i vaksinen. Vaksinen gir ikke alltid full beskyttelse, men vil stort sett hindre eller mildne sykdommen hos den enkelte, eventuelt forhindre komplikasjoner. Den vil svekke epidemien og bidra til at andre ikke får sykdommen.

For helsemyndighetene er det kanskje nødvendig å tenke nytt når det gjelder influensa. Lovpålagt plikt for befolkning eller for enkelte yrkesgrupper har ikke så sjelden måttet bli brukt når det gjelder smittsomme sykdommer. Hensynet til medmennesker og omgivelser har vært en god begrunnelse for det. Enkelte sykdommer er fortsatt underlagt slike bestemmelser.

Oppsøkende virksomhet i mange former må vurderes når det gjelder vaksinering. Gratis vaksine bør være en selvfølge. Selv de mer kostbare tiltak mot denne sykdommen vil betale seg mangfoldig, sett i relasjon til den sorg og elendighet, den sykdom og det sykefravær for milliarder som den forårsaker.

Influensa er ikke en uskyldig og ufarlig sykdom. Det er en sykdom som dreper bortimot ett tusen mennesker hvert år her i landet. Det er omtrent like mye som trafikkulykker, overdoser og selvmord til sammen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.