MENINGER

De har jo heller ikke vært tilknyttet den monetære union og Schengen, men dette her er veldig trist og helt feil med hensyn på de utfordringer Europa står ovenfor. Historien har en tendens til å gjenta seg, men håper at dette ikke er en start på at europas historie vil gjenta seg. De som applauderer dette her, gjør det i selskap med Nasjonal Front i Frankrike, Frihetspartiet i Nederland, Sverigedemokraterna i Sverige, Jobbik i Ungarn og Det Danske Folkepartiet i Danmark.

Jeg mener og har alltid ment at denne type spørsmål er for alvorlige til å bli stilt i folkeavstemninger. Dette har vi valgt politikere til, men feigheten rår. Nå ser vi allerede at innbyggerne i Storbritannia har kalde føtter og vil ha ny avstemning. Kun et lite flertall sender britene ut av EU, og innbiller seg at dette er bra for britisk økonomi og gir mer suverenitet. Det har ikke vært lett å skille euroskeptisme fra innvandringsskeptisisme i denne prosessen. Og alle høyrepopulistiske krefter i Europa applauderer selvsagt. Høy arbeidsledighet, nedgang i økonomien og sosial uro gir grobunn for nasjonalisme. Derfor er dette som har skjedd nå et helt feil svar på utfordringer, og er veldig bekymringsfullt.

Britenes underskudd på betalingsbalansen er nå på over 5 prosent av GDP. Det er det høyeste siden 1948. Og underskuddet på de offentlige finanser er nå tett på 4 prosent av GDP. Det har ikke vært overskudd i de siste 15 år. Og noen tror i sin villeste fantasi at det blir bedre nå? Arbeidsinnvandring og innvandring ellers har vært et skremmeskudd som har ført til Brexit. Men faktum er som følger.

Det bor 3 millioner fremmede statsborgere i Storbritannia. Det er bevist at disse bidrar med en netto pluss til den britiske statskassen. På den annen side er det 2 millioner briter som er bosatt i andre EU-land. Disse er i hovedsak pensjonister, som nyter godt av lavere leveomkostninger og mer lempelige skattevilkår. Nå skal britene få en bedre statsøkonomi ved å sende ut 3 millioner netto bidragsytere, og ta hjem 2 millioner netto bidragsmottakere. Lykke til sier jeg.

Jeg håper at de populistiske høyrekreftene ikke får vinne fram ytterligere i Europa, og at historien fra 1930 og 40 årene ikke får gjenta seg. Men da må hver og en, også her i landet tenke seg godt om. Vi bryter allerede internasjonale konvensjoner, fordi vi er oss selv nærmest og ikke hjelper folk i reell nød. Vi bestemmer selv om vi vil fortsette i den retningen og må ta konsekvensene, eller at vi tenker litt lengre enn egen nesetipp og beskyttede lommebok.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.