Blir vedtaket om sykehus ved Mjøsbrua realisert, vil det bli stående i historien som en uvettig lokalisering av en stor, statlig arbeidsplass, en plassering i strid med de statlige retningslinjene for samordnet areal- og transportplanlegging.

En rapport lagt fram av FNs klimapanel i 2018, viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. I følge klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, er det fortsatt mulig å begrense temperaturøkningen, men da må vi handle nå. De neste ti årene er helt avgjørende for om vi skal klare å beholde en verden slik vi kjenner den i dag. Det siste innen klimaforskning antyder at økt menneskeskapt oppvarming i Arktis, er årsaken til de polare utbruddene som fører til de ekstreme kuldeperiodene på den nordlige halvkulen.

Vi vet at riktig plassering av store statlige arbeidsplasser reduserer bilbruken og minsker klimautslippene. For noen år siden flyttet vel 1.000 kommuneansatte inn i nye lokaler midt i Trondheim sentrum. Resultatet ble 150.000 færre bilreiser årlig, og bilandelen ble redusert til kun 16 prosent. Ordfører Einar Busterud i Hamar ber om lokalisering av sykehuset til en av byene rundt Mjøsa. Der har han solid, faglig dekning.

Når styret i Helse Sør-Øst valgte en sykehuslokalisering ved Mjøsbrua, uten å ta hensyn til transportbehov og utslipp av klimagasser, har de lukket både øyne og ører for alvoret i klimarapporten til FN. En rekke forskere og byplanleggere har også uttalt seg negativt til vedtaket og pekt på de statlige retningslinjene som skal redusere unødig transport.

En skremmende side ved denne saken er at styret i Helse Sør-Øst fullstendig unngår å vise til sykehusets transportbehov og økte klimautslipp i sin utredning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.