Har aldri bodd noe annet sted hele mitt liv. Også smiler jeg litt og forteller at jeg kunne ikke tenke meg å bo noe annet sted heller, og at jeg elsker byen min.

Da jeg var tenåring ville jeg ikke noe annet enn bort fra denne gudsforlatte byen. Jeg ville bort fra folka, bygningene, de meningsløse tidsfordrivene, benkene på Maxi og Pucken.

Nå har jeg planlagt hele framtiden min her. Det er her vi skal bo, leve, vokse, arbeide og drømme. Det er her hjertet mitt er. I byen jeg har lært meg å sette pris på.

Jeg elsker jernbaneparken, de store trærne i Strandgata, den gamle falleferdige brygga og pølsekiosken. Faren min pleide å ta meg med dit og spise is når jeg var liten, nå tar mannen min meg med på sushi-date der.

Det er mye historie på den brygga. Hamarsinger har sittet der våryre og forelska og dingla med beina. De gamle traverne har åpnet mang en ulovlig utepils der, og vinterbleke og kalde har vi bikket ryggen inntil de slitne skrå plankene for å kjenne den første vårsola varme i kinnene.

Jeg rusler på stiene langs Mjøsa, ser på de gamle husene og drømmer meg bort. Puster inn den rene lufta og all historien. Jeg nyter solnedgangene, og tenker at vi er heldige som har så mye himmel. Vet dere at mange steder i verden ser de ikke himmelen for all forurensingen? Sånn er det ikke her. Ikke på Hamar.

Vi har akkurat feiret 17. mai, og slike dager får meg til å tenke ekstra mye på dem som har bygget landet, bygget byen. De som har kjempet for å komme dit vi er i dag, på godt og vondt. De som ikke bare sitter med armene i kors og klager over tingenes tilstand, men som har tatt mot til seg, satset alt og gått for drømmen. Gått for det de tror på, med bønn og tårer, blod og svette, og ikke minst medborgeres kritiske stemmer og blikk.

Så jeg vil rette en takk til alle dere som legger ned så masse tid og energi for å gjøre byen vår attraktiv. Takk til dere som tør å tenke nytt og som har guts nok til å sette handling til ideene. Takk til dere som har turt å prøve og feile. Takk til dere som fortsatt klamrer dere fast til lokalene i sentrum når de andre flykter til kjøpesentrene. Jeg heier på dere!

Hva vil vi så med byen vår? Jeg tror nemlig vi må gi folk det de trenger for at de skal trives. Hvis ikke vil de lete på nye steder. Vi må gjøre byen vår attraktiv, for oss selv og for dem som kommer utenfra. Vi må skape naturlige møteplasser som setter vår norske ukultur litt på prøve. Vi må tørre å bry oss om, ikke med. Jeg tror ikke vi bare kan sitte med i fanget og vente på at noen andre skal gjøre det vi drømmer om.

Jeg vil gjerne si takk til gutta som åpner «vinyl & kaffe» i lokaler som har stått tomme i snart ti år. Hamar lengter etter et slikt sted. Det er gull verdt at dere vil bruke av deres tid, energi og ressurser for å være med å bygge bymiljø.

Takk til dere som jobber beinhardt for å få endene til å møtes fordi dere gjør det dere drømmer om, ikke det dere tjener best på.

Takk til dere som har vært ute og reist og fått inspirasjon til å dra hjem og sette i gang prosjekter som trekker folk til byen.

Takk til dere som turte å sette en liten idé ut i livet, og rigget til to små salgsboder utenfor «Larsen» et par timer en vårsøndag. Det har nå utviklet seg til en markedsdag som trekker tusenvis av folk til byen en søndag i måneden. Å gå der og kikke, kjenne på mylderet, ta med seg en kaffekopp i parken og nyte stemningen. Det er som om vi plutselig er i en helt annen by. Men det er byen vår, Hamar, som tør å tenke nytt. Sånt blir det suksess av. Og det trenger ikke koste penger engang. Det krever bare at vi drar lasset sammen. At vi ønsker å skape noe attraktivt og hyggelig sammen.

Jeg skulle ønske at flere kunne reise seg og gjøre noe med det de drømmer om. Ikke være så redd for hva andre tenker. Kan vi ikke heie på hverandre istedenfor å gå hverandre etter sømmene for å finne noe å ta hverandre på eller mistenke folk for å gjøre ting for egen vinning? Det skulle bare mangle om ikke de som tør å satse også skulle få noe igjen for det. Det unner jeg dem.

Ingenting kommer på ei fjøl, så kjære Hamar-borgere, la oss bygge byen vår sammen!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.