Skolen er blitt altfor teoritung. Elevene sitter for mye stille, og de utfordres stort sett til å bruke en veldig liten del av seg selv. SV ønsker en skole som ser hele eleven og gjør at alle elever får brukt hele seg. Vi trenger å verdsette kunnskap og talenter som sitter i hendene, i kroppen, i fantasien og i helt ulike måter å uttrykke seg på. Både fordi elevene er forskjellige, og fordi samfunnet vårt trenger dette mangfoldet.

Det er et problem i hele samfunnet, ikke bare i skolen, at teoretisk kunnskap verdsettes mer enn kunnskapen som sitter i hendene. Lønnsforskjellene øker og lavlønnsgruppene sakker akterut i lønnskampen. Dette skjer parallelt med at skolen teoretiseres. Elever som har sine talenter i andre ting enn teori, blir gående i årevis på skolen og lære at de ikke duger, og at deres evner ikke er verdsatt.

Slik skaper vi en stor gruppe ungdommer som mister trua på egne evner, og som ikke ser poenget med å fullføre videregående skole. Teoretiseringa av skolen fungerer slik at en viss andel av elevene først og fremst lærer at de skal måtte ta til takke med å bli B-laget i arbeidslivet. Dette er en utvikling et sosialistisk parti ikke kan akseptere.

Dette er bakgrunnen for at SV ønsker en helhetlig reform av norsk skole, hvor et nytt kunnskapssyn legges til grunn, som ser hele eleven. Ungene har med hele seg på skolen, ikke bare tankene sine. Og hele dem trengs for å løse oppgavene i samfunnet.

SV kjemper for en skole der mer av læringa skal skje mens elevene er aktive, og en mindre andel av tida skal tilbringes stillesittende ved pulten. Vi trenger mer mangfoldige undervisningsmetoder, og et breiere pensum. Vi vil ha flere dyktige voksne inn i skolen, både flere lærere og andre yrkesgrupper. Alle unger må få et sunt måltid midt på dagen, og alle dager skal inneholde fysisk aktivitet. Mengdetreninga, dagens lekser, skal unnagjøres på skolen, med læreren som hjelper, og ettermiddagen skal bli fri slik at familiene kan gjøre hva de vil med den.

Stortingskandidat for SV i Vest-Agder og hedmarking

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.