Den magiske medisinen kommer ikke i små glass eller blanke flasker. Den inntas der mennesker møter mennesker, og virker umiddelbart. Å gjøre noe du liker sammen med andre er ikke bare bra for trivselen din. Det er bra for helsa også. Både den fysiske og den psykiske.

Å være ensom er like skadelig for helsa som å røyke, viser forskning. Så når frivillige sørger for idrettslag, teatergrupper, sjakklubber, seniordans og turgrupper sørger de for bedre helse blant folk. Frivillige gjør en stor og viktig innsats i lokalsamfunnene våre. Innsatsen for eldre er spesielt viktig.

Mange eldre mennesker mister mye sosial kontakt når de slutter på jobben eller mister ektefellen. Eldre som bor på institusjon kan også være ensomme. De har behov for møteplasser og aktiviteter i lokalsamfunnet.

I et innlegg i Hamar Arbeiderblad skriver representanter for flere frivillige organisasjoner at frivilligheten er avgjørende for en god eldreomsorg. Jeg er helt enig. Derfor inviterte vi frivillige organisasjoner til å komme med råd og innspill da vi arbeidet med regjeringens eldrereform «Leve hele livet». Derfor blir innsats fra frivillige og samarbeid med frivillige løftet fram i selve reformen. Søker du på frivillige i meldingen om «Leve hele livet» får du 138 treff.

Mange kommuner har et godt samarbeid med frivillige, men mange steder er samarbeidet for dårlig. Det er synd. Frivillige kan være en stor ressurs i et lokalsamfunn.

Vi har laget en egen nasjonal frivillighetsstrategi på helse- og omsorgsfeltet sammen med Frivillighet Norge og KS. Den skal legge til rette for frivilling innsats som bidrar til mer inkluderende lokalsamfunn.

Helse- og omsorgsdepartementet har sammen med kommunesektoren ved KS etablert folkehelseprogrammet. Det er en tiårig satsing der frivilligheten spiller en viktig rolle i å fremme god psykisk helse og livskvalitet.

Vi støtter ulike aktiviteter for eldre i regi av frivillige, som gågrupper, seniordans, besøksvenner og aktivitetsvenner. Vi gir også støtte til opplæring av frivillighetskoordinatorer og utvikling til arenaer for frivillighet.

Frivillige er viktige bidragsytere og viktige rådgiver for oss i regjeringen. Ikke bare for meg og mitt departement, men for mange departementer. De frivillige organisasjonene skriver at det ikke er nok med fine ord. De vil gjerne vite om det kommer mer penger til det viktige arbeidet de gjør ute i kommunene. Det har jeg stor forståelse for.

Jeg verken kan eller vil si noe om regjeringens budsjetter de kommende årene. Men jeg både kan og vil si at regjeringen ser på frivillige som en svært viktig ressurs i det norske samfunnet.

En ressurs som er bra for helsa til både store og små. En ressurs som gjør alderdommen god og meningsfull. En magisk medisin som virker umiddelbart og er helt uten bivirkninger.

Det er klart vi vil ha mer av denne medisinen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.