Bakgrunnen for Parkens tilblivelse er et gavebrev og hjemmelsbrev. som eieren av gården, vestre Diesen i Vang, Anne Diesen, undertegnet den 26. januar 1880.

Arealet på ca. ni mål skulle anvendes til beplantning eller «parkanlæg», og gavebrevet inneholdt klare bestemmelser for hvordan arealet skulle anvendes. Selskabet for Hamar bys vel mottok gaven og forvaltet Hamar Park i mange år.

Hamar Park har eksistert både i medgang og motgang, etter hvert ble det stadig vanskeligere å få endene til å møtes, og dårlig økonomi førte til at det i kommunle dokumenter, sak nr. 86 -1957 fremgår:

Hamar Bys Vel overdrar til Hamar kommune Hamar Park, matr. nr. 423 og 1397 på samme vilkår som Hamar B selv i sin tid overtok eiendommen i h.t. Gavebrev av 26.januar 1880.

Med i overdragelsen fulgte bygninger, innbo og løsøre og diverse utstyr.

I 1906 bestemte Selskabet seg for å kjøpe et tilleggsareal på 6850 kvm for kr. 10.000 angivelig for at Parken ikke skulle bli «innebygget», og det tatt opp et lån i Hamar Sparebank.

Det viser hvor framsynte parkpionerne var når en nå ser på den frykt mange av oss har for at Utstillingsplassen Eiendom A/S skal bygge på den såkalte «Seterløkka» , og Parken derved likevel blir «innebygget».

Hamar Park har i stor grad vært drevet på dugnad og frivillighet. Parken hadde sin storhetstid fra slutten av 1800-tallet og frem til begynnelsen av annen verdenskrig.

Under krigen var det ganske stille i Parken, men okkupasjonsmakten benyttet den av og til for sine arrangementer.

Etter krigen blomstret Parken opp igjen med en rekke arrangementer, dans, revyer, konserter. foredrag osv. I en periode leide Utstillingsplassen Hamar Park, og Restaurant «Båsen» med dansegulv og plass til 200-300 personer.

Fra begynnelsen av 1960-tallet var det slutt. Den populære danserestauranten var ikke mer, og Parken gikk tunge tider i møte.

Etter at Hamar kommune overtok ansvaret for Hamar Park gikk det stadig nedover, bygninger ble revet, andedammen ble fylt igjen, og andre anlegg ble gradvis avviklet.

Hamar Park ble på mange måter «den glemte park» - selv om Parkvesenet og bygartneren gjorde sitt beste for å ta vare på Parken i parkpionernes og Anne Diesens ånd.

Da Østbyen Vel var opprettet i 1986, ble Parken satt på dagsorden, og Velforeningen tok initiativ til en omfattende ryddeaksjon.

De lokale velforeningene drev dugnad i i Parken i mange år,og det ble satset på lekeparken, løvraking om våren mm.

På slutten av 1990-tallet var også dette slutt, angivelig på grunn av dårlig respons fra Hamar kommunes side.

Sommeren 1998 ble Kontaktutvalget for Hamar Park etablert med representanter for Østbyen Vel, Hamar Musikkråd, og Samarbeidutvalget for velforeninger. Seksjonsleder, Steinar Ødegård ble Hamar kommunes kontantperson, og undertegnede ble valgt til leder for utvalget.

Det ble satt i gang en storslått innsamlingsaksjon i 1999 til inntekt for oppgraving av andedammen og opprusting av Parken. I alt kom det inn over 500.000.

I løpet av tolv sommersesonger arrangerte Kontaktutvalget 137 gratiskonserter i Parken, og det ble i alt arrangert syv innendørs konserter.

Ved denne anledning er det all grunn til å takke alle som på frivillig grunnlag medvirket til gratiskonserter og annet dugnadsarbeid til beste for Hamar Park.

Jeg håper inderlig Hamar kommune snart sørger for ender i andedammen og foravtale med Utstillingsplassen Eiendom A/S - slik at «Seterløkka» kan bli en del av Hamar Park som offentlig tilgjengelig friområde/lekeområde for barn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.