Det er ikke mulig å spise seg slank på svor og pommes frites. Eller å drikke seg edru på konjakk. Eller å tro at det blir mer til fellesskapet ved å ta inn mindre til det samme fellesskapet.

Les vår kommentar: En regjering på kanten av stupet.

Likevel er det nettopp det dagens blåblå regjering synes å tro. Regjeringen har kuttet skattene med mellom 20-25 milliarder, samtidig som de later som om velferden blir bedre og at forskjellene ikke øker. Målet er sikkert et bedre samfunn, men virkemidlene er ufornuftige, og er allerede prøvd ut i land det er (u)naturlig å sammenligne seg med.

Halvparten av lettelsene går til de fem prosent rikeste. Tanken er at dette skal skape etterspørsel og vekst, som igjen skal gi økte skatteinntekter og velferd. Dessverre er ikke denne mekanismen i nærheten av å kompensere for ca. tjuefemtusen millioner. Når man gir skatteletter til de som har mest fra før, ender det gjerne med at man må kutte i støtten til de som har minst fra før. Og det er akkurat det som har skjedd.

Jeg vet at fakta og tall kan være kjedelig, men likevel: En omfattende OECD-rapport fra 2015 konkluderer med at når ulikhetene i inntekt vokser, så reduseres den økonomiske veksten. I 2001 viste en studie av økonomen Thomas Piketty at lavere skattesatser ikke gir noen dynamisk effekt. Altså: Skattelettelsene til Høyre/Frp fremmer ikke engang vekst.

Det er umulig å tegne en firkanta sirkel, og enda verre å regne ut arealet av en. Mener du at velferd og fellesskapsløsninger er viktig (samt vekst og arbeidsplasser), kan du stemme på Arbeiderpartiet til høsten. Vi går blant annet til valg på å ta inn igjen femten av de nevnte milliardene. Det betyr blant annet at de som tjener over to millioner får noen titalls tusen mer i skatt. Det skal nok gå veldig greit, både for dem, og ikke minst for norsk økonomi.

kommunestyrerepresentant Ap

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.