For første gang i historien og som første kommuneparti i Hedmark har Stange Ap trykket programmet på somalisk og arabisk. Bak står ildsjen og kommunestyrerepresentanten Hassan Ali Abdirasaaq. I 2000 flyttet åttebarnspappaen til Stange etter å ha flyktet fra borgerkrigen i Mogadishu i Somalia. I dag er han nestleder i Stange Arbeiderparti, fylkestingsrepresentant og kommunestyremedlem. Ved dette valget står han på 20. plass på valglista til Stange Ap og håper på fornyet tillit fra velgerne.

Forhåndsstemte

Hassan Ali forhåndsstemte ved servicesenteret i Stange rådhus i går. Han håper flere innvandrere følger, enten ved å avgi sin stemme valgdagen eller forhåndsstemme.

– Et tiltak for å øke valgdeltakelsen blant innvandrere er å utgi et oversatt valgprogram. Det er verdifullt for demokratiet å ha politiske diskusjoner. Politikk og demokrati er jeg opptatt av, sier Hassan Ali.

Samarbeid

– Mange som bor i kommunen vår behersker norsk, men det er ikke alle. Også disse må vi tenke på, sier norsksomalieren.

– Hvorfor har dere ikke oversatt til flere språk, Røhne?

– Jo, denne problemstillingen kan komme i evalueringen. Mange språk er representert i Stange.

Nils A. Røhne legger til at arabisk og somalisk dekker mange av Stanges innvandrere.

– De oversatte valgprogrammene er et tilskudd til å forstå valgordningen og hvordan systemet vårt er. Framover er jeg ikke fremmed for å starte en diskusjon blant alle politiske partier i Stange om å gå sammen for og oversette partiprogrammene, sier Røhne.

Han sier det er veldig verdifullt at Ap har tre innvandrere på sin kommuneliste. Det er en stor styrke for de politiske diskusjonene å ha flerkulturelle lokalpoltikere, sier Røhne.

– Dette er første skritt for Stange Ap å tenke igjennom hvordan vi skal ha en mer bevisst holdning til informasjon om politikk for innvandrere. I neste runde burde alle partiene sette seg ned sammen.

– Mange er ikke så interessert i valg, fordi de kommer fra steder der politikk er farlig, sier duoen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.