«Det haster ikke med elbiler», skriver Per Svardal som kommentar til innlegg fra Mari Qviller i Natur og Ungdom. Begrunnelsen for denne vurderingen er at nytt og marginalt strømforbruk til elbiler er marginal kraft: I verste fall kullkraft og i beste fall gasskraft. Han mener nok at dette gjelder også når Norge ikke importerer kraft, fordi kraft som da går til elbiler ellers kunne eksporteres.

Svardal skriver mye om kraftforsyningen i det store industrilandet Tyskland, som vi snart får direkte kabelforbindelse til: Tyskerne ble virkelig skremte av katastrofen i Tsjernobyl i 1986, og har siden da bygd nye kullkraftverk i stedet for atomkraftverk. De satser mye på sol- og vindkraft; men dette blir temmelig ujevn kraftproduksjon, som må «balanseres» med lett regulerbar annen kraft.

For noen år siden ble det publisert en rapport med tittelen «Økt balansekraftkapasitet i norske vannkraftverk». Den viser at det kan bygges et antall store pumpekraftverk, ved siden av eksisterende vannkraftverk med høytliggende magasiner. I tidsrom med sterk vind kan disse bruke overskuddskraft til å pumpe opp vann, så dette vannet kan brukes til ekstra kraftproduksjon, for å dekke vindkraftunderskudd i tidsrom med svak vind.

Undertegnede mener at avgiftsfritakene som får mange til å kjøpe elbiler er viktige og riktige: Innfasingen av elbiler er tydelig «signal» til folk flest, om at «oljeeventyret» kommer til å bli «parentes i Norgeshistorien»! Vi bør nå begynne å forberede og omstille oss til det som skal komme etter oljen: Når oljefyring fases ut og elbiler fases inn, vil folk flest forstå at «framtida blir elektrisk», både her og i andre land.

Det har vært mye strid om vannkraftutbyggingen i dette landet. Folk flest må forstå at videre utvikling av vannkraftsystemet er/blir nødvendig, for å kunne «hjelpe» andre land med omstilling fra «fossil» energi til sol og vind.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.