Wabakken hevdet at det i Ulvesonen er plass til 20 ulverevir da det i Yellowstone, USA med tilsvarende areal er det samme forholdet. Wabakken glemte i sitt vitnemål at Yellowstone er en enorm nasjonalpark med praktisk talt ingen bosetting. I Ulvesonen bor det et stort antall mennesker som har sitt virke, går på skole og har krav på et trygt normalt liv.

Les også: Ulv framfor næringsvirksomhet? 

At det tillates i en norsk rettssal for en ulveforsker å sammenligne Halden, Moss, Elverum og Trysil med Yellowstone er oppsiktsvekkende og foruroligende.

Wabakken «glemte» samtidig å opplyse om at det i Yellowstone i dag kun er seks gjenværende ulveflokker, da stammen av hjortevilt har kollapset på grunn av rovviltets predasjon.

Resultatet av årets telling av ulv ser ut til å vise at det er inntil sju ynglinger innenfor Ulvesonen. Dette kan resultere i at vi sitter med fire ynglinger mer enn det Stortinget har vedtatt. Frykter Wabakken for at det nå skal åpnes for lisensjakt og skadefelling på ulv i Ulvesonen? I så tilfelle finner vi det sterkt uetisk å bruke en norsk rettsal til å spre overdrivelser og feilaktigheter.

Les også: Det økende maktmisbruket

Det blir stadig presentert en påstand om at 50 prosent av all ulv blir skutt illegalt. Dette er et upresist tall uten referanse til; 50 prosent av hva og hvilken dokumentasjon som ligger bak tallene. Dette ligner et bevisst forsøk på å fremstille i media at illegal jakt på ulv foregår i enorm skala. At det forekommer er udiskutabelt og selvfølgelig skal all forvaltning av vilt, fredet eller ei, foregå gjennom styrte forvaltningsvedtak. Ulv dør selvfølgelig av mange andre årsaker enn å bli skutt. Ulv omkommer av skader etter spark av byttedyr, sykdom som skabb, drukning og en del blir drept og spist av nettopp ulv.

Det siste er nærmest et tabuemne i Skandinavia og opplyses lite om mens i USA regner man med at et Alfaindivid dreper en annen ulv hvert annet år. I Sverige er det i et antall ulv gjennom obduksjon etter lisensjakt funnet rester av «hundedyr» i mageinnholdet uten at man vil spesifisere eksakt hva som er spist. For å sette seg inn i nyansert fakta om illegal avgang av ulv anbefaler Jegernes Interesseorganisasjon at man går inn på hjemmesidene til Høgskolen i Hedmark og leser Kristin Gangås sin artikkel om emnet. Der er det referert til hvilke tilfeller som er bekreftede omkommet som resultat av illegal jakt og hvilke som er antatt tilfeller av det samme. Denne oversikten er mye mer edruelig enn Wabakkens fremstilling.

Rådet fra Jegernes Interesseorganisasjon til Wabakken og hans medarbeidere er at de tar seg tid til å svare på spørsmål stilt de fra deres eget forskningsetiske råd, før de gjentar påstander i media og norsk rett.

Les også
DEBATT Rovviltspørsmålet.
Les også
DEBATT Rovviltspørsmålet.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.