Dysleksi vet de fleste hva er. Barn behøver ikke lenger å bli sett på som dumme når det viser seg at de har skrive- og lesevansker. At det går an å komme seg godt fram i livet med dette handicap, er statsministeren vår og lederen i Venstre et godt eksempel på.

Men dyskalkuli er vel ikke så kjent. Å ha store problemer med matematikk uten at det er knyttet til intelligens, kan være vanskelig å forstå.

Som navnet sier går det på å kalkulere, det vil si det som har med matematikk å gjøre. Dette mener man er som med dysleksi, en arvelig lidelse. Et kjennetegn på dyskalkuli, er vanskeligheter med å forstå størrelsen av abstrakte mengder. De har problemer med å legge sammen og trekke fra tall. Forstå tid kan være vanskelig. Da kan klokka og det å passe tiden, være vanskelig. Likeså å forholde seg til mengder, mål og antall.

De har vansker med å huske begreper, løse matematiske problemer og forstå musikalske konsepter. De kan ha manglende eller ingen retningssans, problemer med å skille høyre fra venstre, breddegrad fra lengdegrad, horisontal fra vertikal.

Korthukommelsen er gjerne dårlig når det kommer til abstrakte begreper, og det samme gjelder evnen til å bearbeide dem. En skoleelev med dyskalkuli har gjerne dårlige karakterer i matte, på tross av gode karakterer i andre mer konkrete fag. Det kan være vanskelig å oppdage dyskalkuli hos en elev fordi det kan gi seg så forskjellige utslag på ulike måter, og i skoleverket har det vært liten kompetanse og dårlig med verktøy for å avdekke dyskalkuli. Selvsagt kan en være dårlig i matte uten at det er dyskalkuli som er årsaken.

Som voksen kan en med dyskalkuli komme i vanskeligheter både når det gjelder penger, betaling og tid, rutetider. En kan ha rett på hjelp, men da må jo først dette være klarlagt og diagnosen stilt. Det kan jo både være vanskelig og dyrt når en er voksen.

Det er jo en forening her som gir opplysning og noe hjelp. Sommerleir med hjelp til matte har vært planlagt har jeg lest. Spesielt må opplysning om dyskalkuli være viktig, slik at elever ikke mister motet og dropper ut av skolen grunnet tabu og nederlag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.