Den kanskje største livsløgnen av dem alle i denne saken er påstander om at mengde og størrelse skaper kvalitet.

Sannheten er at mengde eller størrelse aldri har skapt kvalitet og kommer aldri til å gjøre det. Det er tvertimot kvalitet som skaper mengde og størrelse. Kvalitet er faktisk forutsetningen for mengde og størrelse.

Mengde eller størrelse uten at kvalitet først er til stede, er det samme som mengder av feil og stor kollaps grunnet størrelsen.

Også i store miljøer blir kvalitet skapt internt av små miljøer eller enkeltpersoner.

Man kjøper til og med opp små kvalitetsmiljøer som de store miljøene vet de er totalt avhengig av.

Påstander om at mengde og størrelse skaper kvalitet er en av verdens store livsløgner som sentraliseringsguruer har brukt i mange tiår for å sentralisere.

Det kan sies mye mer om dette, men poenget er at absolutt alt ved dette, uansett hvordan man vrir og vrenger på det, tilsier at sentralisering av innlandssykehusene er svært galt.

Beslutningstagere som ikke er klar over disse kvalitetsforholdene bør egentlig ikke ha beslutningsmyndighet i det hele tatt.

Påstanden om at prehospitale tjenester skal kompensere for større avstander ved sentralisering, er en kjempeløgn som er oppkonstruert for å rettferdiggjøre sentralisering, og er samtidig blitt brukt blant annet til å bortforklare at den plagsomme såkalte funksjonsfordelingen i virkeligheten har vært innledende sentralisering.

Sannheten er at prehospitale tjenester skal og bør være optimale, uansett sykehuslokalisering og uansett sykehusstruktur, og det kan umulig bli bedre av økt avstand og tid.

Å bruke prehospitale tjenester som argument for å sentralisere er også et misbruk av logisk utvikling og forbedring av prehospitale tjenester alle steder i hele verden.

Man har klart å framstille denne kjempeløgnen om prehospitale tjenester som en stor sannhet som sentralisering kan bygge på. Det er jo bare tragisk.

Tragedien er også at de som forfekter denne kjempeløgnen åpenbart tror at det er en stor sannhet.

Økt avstand og tid er og blir det samme som flere antall skadde og døde enn det ellers ville blitt.

Dessuten handler det hele også minst like mye om avstand og tid til pasientene. Generelt økte avstander må ganske enkelt også øke tiden frem til pasientene.

Dette handler om velkjente fakta som det ikke er mulig å bortforklare og det er definitivt ikke til pasientens beste.

Men når man klarer å få folk til å tro på slike kjempeløgner kan man selvfølgelig få til mye galt.

Tror folk at noe som bygger på beviselig løgn kan bli virkelig bra?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.