Dette skyldes mye at ordfører Einar Busterud (BBL) og noen andre Hamar-politikere lenge har drevet ei hard konfliktlinje mot Bane Nor, og at de nekter å godta statlige regler og krav for ny bane.

Det er dessverre fortsatt nødvendig å minne om at regjeringa Solberg (H, Frp, V) og flertallet i Stortinget i juni i fjor flyttet parsellen fra Åkersvika i Stange til Hamar fra indre til ytre Intercity. Det betyr lang utsettelse av sporet fram til byen vår.

Det er ille nok fordi det er slett ikke aktuelt å bygge sporet fram til Hamar i 2026, men tvert imot la det på ubestemt tid ende i beste fall et sted sør for Åkersvika, det vil si i Stange. Mye verre er det at Bane Nor 15. februar i handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2018-2029 foreslår å begynne å bygge dobbeltsporet fram til Hamar, gjennom byen vår og til Brumunddal en gang etter 2029, altså i 2030-åra. Bane Nor vil heller først legge dobbeltspor mellom Brumunddal og Moelv.

HA brakte 23. februar denne oppsiktsvekkende nyheten om begge deler i avsnittet foran, og nyheten ble i samme oppslag kommentert av Busterud. Han mislikte den sjølsagt.

Utrolig nok unnlater Busterud likevel i et innlegg i HA 16. mars å nevne den nyheten. Jeg er sikker på at Busterud verken er glemsk eller tungnem. Da er det vanskelig å se noen annen mulighet enn at han bevisst skriver usant. Det gjør han for eksempel når han påstår at Bane Nor vil legge sporet fram til Hamar i 2026, når det i virkeligheten bare er til et sted i Stange. Et slikt mål er trist for oss alle i Hamar og Innlandet og for togpassasjerene.

Einar Busteruds innlegg 16. mars.

Bane Nors innspill til handlingsprogram finnes på banenor.no og da under nyheter. Det er svært nyttig lesning for alle som vil vite hva etaten mener om ny bane i Hamar og Innlandet, blant annet at dobbeltsporet i 2026 når Åkersvika i Stange, men ikke Hamar. (Side 7 i programmet.) Der står også svarene på det Busterud spør meg om.

Jeg takker ellers alle dem som i denne debatten uttrykker støtte til meg. Mye viktigere er det likevel at de samtidig bidrar sterkt til å få fram fakta i denne saken. Det trengs.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.