Da jeg liten i skogbygda oppe i Østerdalen, var julenissen en figur som dukket opp et stykke ut på kvelden julaften, og kanskje tok en ekstra runde på juletrefesten på samfunnshuset fjerde juledag. Noen av oss var så heldige at vi fikk besøk på julekvelden. Far i huset var av de mer uheldige.

Far min hadde ofte noen ærender ute om kvelden, spesielt på julekvelden. Blant annet med å hente inn ved, slik at det skulle være godt og varmt inne hele kvelden. Men det var en viktig detalj som han aldri fikk til å stemme. Bare noen få minutter etter at han hadde dratt ut, banket det på døra. Nissen var der. Pakker ble delt ut, noen også til han som ikke var til stede. Og ikke lenge etter at nissen hadde sagt farvel, kom far inn igjen med veden, og ble overrasket over at nissen allerede hadde vært der.

Så var det en julaften som viste seg å skulle bli litt annerledes. Dette var før badekarets tid, men julebad skulle det bli: I stampen på kjøkkengolvet. Vann ble varmet i store kjeler, før det var tid for å hoppe i det. Og det var akkurat her det skjedde, det fatale som skulle brenne seg inn i hukommelsen til en liten gutt: Det banket på døren, og der sto nissen. Det var nesten ikke til å tro, sitte der i badet mens selveste nissen kom. Forsmedelig og skamfullt. Men også til en viss glede. Endelig fikk også far hilse på nissen. For første gang.

De som hadde sett for seg at dette skulle være en hyggelig julefortelling, kan slutte å lese her. For apropos det fatale: Bak masken denne julekvelden befant det seg en som i min verden hadde stillingen som yndlingsonkel. Den mest populære av alle i slekta. Men det var noe spesielt med denne onkelen. Han hadde anfall av noe de den gang kalte fallesyke. Våren etter skulle han hogge noen trær langs elvebredden under vårflommen. De fant ham igjen flere dager senere, noen kilometer lenger nede. Og barndommen, den inneholdt ikke flere nissebesøk på julekvelden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.