Grønnsåpe og stekelukt kjennes mens Sissel synger «Kimer i klokker». Jo da, det er førjulstid. Alle hjerter gleder seg, nesten.

Mannen i huset har også en blanding av frykt. Ja ikke for jula, men for oppgaven, den som er hans hvert år. Juletreet. Ja det er hans jobb å få det i hus.

Og i skogen på det lille gårdsbruket er det mange muligheter. Men hvert år virker det som om ingen trær i skogen er fine nok. Jo han syns de er fine, men «øvrigheta» hadde som oftes et annet syn på saken. I mange år har han vasset i djupsnøen for å finne treet. Og hver gang det kom i hus, var det ifølge «øvrigheta» enten for mye eller for lite grener eller skjevt eller noen andre feil. Så måtte det til en ny runde i djupsnøen for å finne et bedre.

Nå i år skulle det bli annerledes. En selger hadde kommet til landhandleren med et traktorlass ferdig huggede juletrær. Så smart. Uten å vasse i djupsnøen, uten å få nakken full av snø når buska skulle felles kunne han bare rusle bort, finne et tre og spasere hjem. Ja nesten da, for treet måtte selvfølgelig nå som før godkjennes før pynten kom på. Da det lettvinte ærendet var utført og treet var ankommet gården, ja så ble det vraket med følgende begrunnelse: «Alt for lite grener. Ser du ikke det».

Treet ble løftet opp på skuldrene og båret tilbake der det det kom fra i håp om å finne et som var bedre. På veien begynte han å tenke på sin venn som han visste hadde samme oppdrag. Kanskje det var godt nok i huset hos han. Nå ja, det gjorde vel ikke noe om han risset inn et lite merke, et kryss i stammen, satte det litt langt bak de andre trærne og ga beskjed til vennen om at det sto der i tilfelle også han måtte ta en ekstra tur. For treet var da bra det.

Krysset ble satt og treet plassert. Et nytt tre ble funnet, båret hjem, men samme beskjed: «Har du tenkt at vi skal ha et så skakt tre? Nei jeg får gå selv når jeg er ferdig med min jobb og hente et som er brukbart». Mannen gikk tilbake med buska, satte den fra seg og forklarte en forståelsesfull selger hvorfor. Så gikk han hjem.

Da kona var ferdig med julebaksten, tok hun på seg jakka og gikk for å hente det «perfekte» treet. Og det tok ikke lang tid før hun var tilbake. «Se her. Fantastisk. At du ikke så dette da du hentet det første treet. Tror du trenger nye briller til jul. Montér foten så jeg kan få satt på pynten.»

Mannen satte igang. Og mens han festet foten og sørget for at treet sto rett, tittet han på stammen, og der, ja der sto det et kryss. Han gjenkjente det han hadde gjort på det første treet, det som først ble vraket. Men uten å si noe, gjorde han jobben ferdig. Og da stjerna, strimler med norske flagg, glitter, kuler og engler var på plass var det ingen som kunne se at treet visstnok hadde «for lite grener».

Treet var perfekt. God jul!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.