Et stort ordføreropprop har medført møte mellom statsminister Erna Solberg og et utvalg av disse ordførerne. Det er et lite steg i rett retning. Men fortsatt står svært mye igjen før vi kan snakke om tillit til rovdyrforvaltningen fra reservatinnbyggerne i Trysil.

Vi er fortsatt sterkt bekymret for det som er referert fra ordførermøtet: «Hensikten [ …] er å i større grad innfri ett av de aller mest grunnleggende prinsippene i rovdyrforvaltningen, nemlig den såkalte todelte målsettingen. [ …] rovdyrbestandene skal være bærekraftige uten at det går ut over beitenæringene».

For det første har vi ikke noen forpliktelse på oss til en bærekraftig bestand av ulv i Norge, jf. Østlendingen 14.6.18: «- Vi er ikke forpliktet til å ha en levedyktig ulvebestand innenfor landets grenser, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V)».

For det andre har jeg vanskelig for å tro at det ligger noe annet enn en videreføring av dagens sonepolitikk bak den todelte målsettingen. Med en fullstendig fortrengning av beitenæring innenfor sona, tap av store utmarksverdier, trivsel og trygghet.

Sona har blitt et reservat med fri bestandsutvikling. Dette var aldri forutsetningen.

For det tredje: rovdyrproblematikken handler om langt mer enn beitedyr.

Vi er langt over bestandsmålet på 4–6 ynglende ulvepar i Norge, og kriteriene for lisensjakt innenfor sona er oppfylt for lengst. Likevel skjer det ikke.

Prøvestenen blir nå klagebehandlingen av rovviltnemndenes kvotevedtak i høst. Ett av uttakene som foreslås er nemlig Slettås-flokken. Så langt har det ikke forekommet lisensjakt innenfor sona.

Sonepolitikken har ikke betydd annet enn en byrdefordeling som vi knapt kan kjennes ved i et demokrati!

Med Trysil Høyres råd og tilslutning unnlot ordføreren i Trysil å signere på ordføreroppropet, nettopp fordi det la til grunn sonepolitikken som et grunnleggende og viktig prinsipp. Det ville vært irrasjonelt av en kommune som Trysil å signere.

Naturbruksalliansens møte på Elverum 18/9, var et godt og informativt møte. Men jeg merker med en viss uro en diskusjon om å se på hele forliket igjen.

Da kastes alle ballene i luften igjen, i stedet for å oppfylle det forliket vi har. Det er i tilfelle regjeringens manglende oppfølging og legitimitet i rovdyrforvaltningen som vil bringe Stortinget dit.

Jeg nærer også like stor uro over statssekretær Atle Hamar i dette møtet. Sjelden har jeg hørt større uvilje til å faktisk lytte til og ta inn over seg hva som blir sagt. Sjelden har jeg sett større mangel på ydmykhet overfor selv den minste muligheten til at forvaltningen kan forbedres.

Vi behøver nå tydelige stortingspolitikere som setter rovdyrforvaltning på dagsorden, og får frem konsekvensene av rovviltpolitikken og hva dette egentlig handler om: mennesker, verdier, rettigheter, trivsel, trygghet og likebehandling.

Soneinnbyggerne bærer nå hele belastningen for en vanvittig politikk.

På Høyres landsmøte uttalte Erna Solberg: «Et parti som finner virkelige løsninger på virkelige problemer for virkelige mennesker». Godt sagt, i grunn. Rovviltforvaltning angår også virkelige mennesker som har virkelige problemer.

Men virkelige løsninger gjenstår, Erna.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.