Det har trolig blitt umulig å drive en politikk som befolkningen er fornøyd med. Jeg har ment dette i noen år nå – og har tillatt meg å si noen ganger at det snart vil bli nødvendig for politikere å si «Nei, det kan dere ikke få!».

Den tradisjonelle holdningen er at politikere må snakke med og lytte til vanlige mennesker, og så iverksette en politikk som fører fram mot det de ønsker seg. Men hva skjer dersom disse ønskene og kravene går utenom det som er mulig? Jo, det ser vi jo tydelig på følgende fenomener:

• Folk finner syndebukker for alt som ikke er perfekt. Det gjengse svaret er å skylde på «eliter» i storbyene, og på akademikere som ikke forstår «vanlige mennesker» - eller på innvandrere og flyktninger.

• Man støtter lettvintheter, og velger politikere med overfladiske utsagn, ofte rent klovneaktige ledere. Dette ser man nå i USA, Storbritannia, Italia og Ukraina.

• Her til lands ser jeg at ordføreren i min egen fødekommune, Vestre Toten, klage over at det er så få vanlige arbeidere i partiet, og at de sentrale lederne henger seg på.

Det de ikke tenker på, er at med framveksten av utdanningssamfunnet, finnes det ikke typer som Reiulf Steen eller Trygve Bratteli lenger. Folk med slike evner, har for lengst blitt fanget opp av skolevesenet og blitt akademikere. Er det virkelig klokt å skyve dem fra oss? (Jeg tillater meg et lite malapropos: Da jeg deltok på mitt første representantskapsmøte i Ringsaker Ap, ble jeg tatt til side av en bekjent, Johanne Olasveengen, en eldre klok dame. Hun sa følgende: «Ronald – du må forstå at du aldri vil kunne få noen posisjon i Ringsaker-politikken. Til det har du altfor mye utdanning.» Hun hadde utvilsomt rett.

Det er alltid morsomt å finne støtte for egne tanker. Slik støtte fant jeg for et par uker siden hos en økonomiprofessor i Oxford, med bred erfaring fra offentlige verv. Han skriver i boka «Working. Where have all the good Jobs gone?» at å drive politikk har blitt umulig. Han har rett. Stadig verre synes det å bli.

Jeg tillater meg dessuten å mene at når enkelte politikere blir beæret med utsagn om at de snakker så «folk forstår det», er det ofte det stikk motsatte som er tilfelle. De presenterer overfladiske og lettvinte løsninger på vanskelige problemer, «løsninger» som aldri vil kunne fungere. Det er som å tro at mennesker kan bli verdensmestere i idrett, bare de tror nok på det - men uten å måtte trene.

Etter siste stortingsvalg, sa Anita Ihle Steen noe klokt – nemlig at Ap måtte finne ut hva som vil bli framtidas viktigste utfordringer, og så formulere en politikk for å møte disse utfordringene. Dette er selvsagt riktig – men da kan man ikke fortsette å lukke øynene for verdens miljø- og klimautfordringer. Og hva med flyktning- og innvandringspolitikken? Under årsmøtet i Prøysens Venner for noen dager sider, stilte Inge Eidsvåg spørsmålet om hva Alf Prøysen ville sagt om dette. Han sa – selvfølgelig – at det kan vi ikke vite. Men avsluttet med følgende utsagn: «Kanskje vi skulle møte disse menneskene med Prøysens kjente formulering: «Du skal få en dag i mårrå, som rein og ubrukt står, med blanke ark og tegnestifter tel». Et flott og klokt utsagn – men trolig bare en umulig drøm.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00