Forsvarsadvokater over hele landet har sagt nei til å stille som forsvarere i fengslingsmøter og rettsmøter om fengslingsforlengelser. Dette gjør de for å markere at vilkårene for gjennomføre oppdrag på vegne av det offentlig ikke lenger er konkurransedyktige.

Siden 1999 har den relative verdien av den offentlige salærsatsen sunket med 20 prosent. Konsekvensene av at denne satsen er lav og sakker akterut i forhold til den alminnelige inntektsutviklingen er mange og bekymringsfulle. Blant annet ser man en økende tendens til at flinke og erfarne advokater i stadig større grad sier nei takk til å yte rettshjelp til statens satser til fordel for andre og bedre betalte oppdrag.

Etter å ha forsøkt å nå frem til de bevilgende myndighetene med disse bekymringene i flere år uten hell, har Advokatforeningen besluttet å sette i verk en politisk aksjon for å skaffe nødvendig oppmerksomhet omkring saken og for å markere at det må tas umiddelbare og vesentlige grep for å rette opp situasjonen. Et viktig prinsipp i vår rettsstat er at borgerne skal ha tilgang til kvalifisert juridisk bistand for å ivareta sine rettigheter overfor staten, blant annet i straffe- og barnevernssaker.

Utgiftene dekkes av staten. Gjennom rettshjelpsordningen betaler staten også utgifter til juridisk bistand for dem som kommer opp i tvister i forbindelse med samlivsbrudd, barnefordeling, i arbeidstvister, trygdesaker osv., og som ikke har økonomi til å betale en advokat selv. Utfordringen er imidlertid at staten ikke er villig til å betale det det koster å engasjere en advokat.

Det er i denne sammenheng betegnende at når staten selv kjøper juridiske tjenester skjer dette på helt andre økonomiske vilkår enn det staten dekker for sine borgere – og ofte også motparter.

Når konsekvensen av de lave satsene blir at advokater takker nei til slike oppdrag, vil vi ikke bare få en utfordring med å sikre de individuelle rettighetene politikerne tildeler landets borgere; vi risikerer også et alvorlig rettssikkerhetsproblem der de svakeste får vanskeligheter med å engasjere erfarne og godt kvalifiserte advokater i kriser hvor nettopp advokatens erfaring og fagkunnskap er avgjørende for å kunne ivareta klientens interesser.

Aksjonen som ble gjennomføret er ikke et krav om mer penger fra advokater som har mye fra før. Den handler om å sikre at de som trenger det får kvalifisert juridisk bistand. Det forutsetter at advokatene som hjelper de svakeste skal ha god nok kompensasjon for jobben de gjør, og at de skal ha tid til å utføre sine arbeidsoppgaver på en forsvarlig måte. Vi ønsker ikke et samfunn der svake grupper blir rettsløse grupper. Derfor er rettshjelpsaksjonen viktig og riktig.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.