Dette er en krevende øvelse for Kirken, et stort paradigme som innebærer å sette kjente elementer sammen på nye måter. Dette kalles livsnødvendig kreativ nyorientering, det å kunne se seg om etter nye løsninger på gamle utfordringer.

Hamar er en internasjonal by, med ikke mindre enn 108 nasjonaliteter representert i kommunen, med et vell av forskjellige religioner og livssyn. I en verden med flyktningkrise, der nøden avføder fremmedfrykt i stedet for solidaritet, der vi ser mer og mer radikalisering og voldelig ekstremisme på dørstokken vår, blir tillitsbygging og trygghetsfremming utrolig viktig i nærsamfunnet vårt.

Her har Kirken et stort ansvar og stor mulighet, gjennom å bidra sterkere til å skape møteplasser, aktiviteter og prosesser for dialog mellom disse forskjellige oppfatningene og overbevisningene. Bispedømmet og de lokale menigheter må ansvarliggjøres og settes i stand til å bidra til en folkelig forankret tros- og livssynsdialog, og arbeide godt og seriøst for å forsterke dialogen mellom kirke og samfunn.

Denne må være basert på toleranse, åpenhet, respekt og fellesskap på tvers. Den må være forankret i Den norske kirkes tro og bekjennelse. Det er dokumentert at dialog fremmer evnen til nytenkning og endring, noe kirken i nytt paradigme har skrikende behov for. Dialog motvirker fordommer, fremmedfrykt og religiøs ekstremisme. Den norske kirke i ny drakt må være fremst som kulturbærer i et konstruktivt samspill med andre for et livssynsåpent samfunn.

På siste Kirkemøte ble det vedtatt at alle Bispedømmene skal arbeide for flere Dialogsentre, som skal bli et landsdekkende nettverksarbeid. Dette ser jeg på som en forpliktende marsjordre, først og fremst for bispedømmene, men også for oss andre som bidrar i det daglige menighetsarbeid. Vi må bidra til å invitere folk med annen tro inn i våre fellesskap, vi må etablere og utvikle møteplasser for dialog, vi må bruke dialogiske metoder i diakonalt arbeid. Det aller viktigste blir å få de unge i tale.

Dette tema må løftes inn i arbeidet med ny kirkeordning, Folkekirken må framstå som en troverdig og respektfull bidragsyter i brobygging mellom religioner og livssyn. Det er verdt å merke seg at Kirkerådet har lagt inn en gulrot til bispedømmer som ønsker å gå raskt inn i dette arbeidet i form av en grei startkapital.

Jeg istemmer Heraklits utsagn fra 543 f.Kr.: Du kan aldri to ganger stige ut i samme elv. Nytt vann kommer stadig til. Det er i endring at tingene finner hvile.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.