Til stadighet kan vi observere negative uttalelser om styrende kommunale organer. Folkevalgte politikere kalles «politisk elite» og administrasjonen framstilles som udugelige og late. Det mest kuriøse utslaget er uttalelsen fra Frp i Hamar om at de skulle spare 60 millioner kr per år på å si opp «late byråkrater». Denne ideen viser med all mulig tydelighet hvor forskrudde det er mulig å bli, når man baserer seg på sladder og generell uvitenhet. Forslaget er etter like urealistisk som å arrangere fottur over Atlanteren.

Jeg har flydd på kommunale møter i mange år, faktisk fra 1973 til og med 2015, det vil si i 42 år. De første årene som tillitsvalgt for lærerne i tidligere Vang kommune, fra 1987 som (nesten)politiker i Ringsaker. Min erfaring at aktive politikere (i alle partier) har et ekte samfunnsengasjement og ønsker det beste for sitt samfunn. Som lærerrepresentant sto jeg av og til i opposisjon til rådmannen, og som medlem av kontrollutvalget i Ringsaker i 12 år, deltok jeg i arbeidet med å føre kontroll med administrasjonens gjøren og laden. Denne erfaringen har lært meg at vi har all mulig grunn til å stole på at administrasjonen i kommunene gjør en god jobb.

Det er altså min mening at all den negative omtalen av folkevalgte politikere og det administrative apparatet er ufortjent. Og her må jeg få gi et spark til våre aviser. Det aller viktigste postulat i journalistyrket, synes å være at enhver politiker er en profesjonell maktmisbruker, og derfor må hundses, i hvert fall om vedkommende tilhører et av de etablerte politiske partiene. I motsetning til dette, ser vi til stadighet at de forherliger mennesker «som taler makta mitt imot», uansett hvor mye eller lite hold det måtte være i det de sier.

Nå er det slik at ingen har klart å finne noe bedre system for å opprettholde et representativt demokrati, enn gjennom politiske partier. Mange mener at vi heller burde velge enkeltpersoner, uavhengig av partier. Dette kunne passe i det gamle, patriarkalske bygdesamfunnet, men fungerer dårlig i en større sammenheng. Det er denne ideen som fører til at vi folk velger personer som Putin og Trump. Den verdenskjente økonomen Joseph Stiglitz sier at i USA er prinsippet en person – en stemme, erstattet med prinsippet en dollar – en stemme.

Det er stadig vanskeligere å finne folk som er villige til å delta i politiske organer. Det er jo ikke så rart, for folk er jo innforstått med at om man går inn i politikken, så risikerer man å bli stemplet som en halvkriminell maktmisbruker eller som en halvidiot. På denne måten brytes demokratiet ned, for demokratiet forutsetter av vanlige mennesker er villige til å delta i politiske partier. Alternativet er en eller annen form for fåtallsstyre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.