den ferske meningsmålingen som Sentio har utført for Hamar Arbeiderblad fastslår en ting: Det er fortsatt ingen stemning for et hovedsykehus for hele Innlandet.

54 prosent av de spurte i Lillehammer, Ringsaker, Gjøvik, Elverum og Hamar sier nei til innlandssykehuset. I stedet vil de ha fylkessykehus i Hedmark og Oppland.

Den som graver i historien til kongstanken om ett innlandssykehus må helt tilbake til 1996. Da luftet Ap-politiker Hans Kolstad tanken her i avisen.

I 1998 kom Moelv Arbeiderlag på banen. Sammen med tre leger påpekte leder Per Ivar Pedersen at sykehusene rundt Mjøsa hver for seg er for små. De møter ikke framtidas behov for økt spesialisering.

En optimal løsning for pasientene og de som skal arbeide på sykehuset er et nytt sentralsykehus for innlandet.

Hørt det før?

Hamar Arbeiderblad slo saken opp over hele førstesiden under overskriften «Her er HED-OPP sentralsjukehus». Allerede da var Moelv utpekt som den mest aktuelle plasseringen.

Tanken er altså ikke ny, og den som følger sykehusdebatten vil også kjenne igjen argumentene. De har ikke forandret seg gjennom de 30 årene tanken om et felles sykehus for Oppland og Hedmark vært en del av den offentlige debatten. Og fortsatt sier folket nei.

Motstanden er størst i Lillehammer og Elverum, mens velgerne på Hedmarken ser positivt på et nytt mjøssykehus i Moelv.

Kanskje ikke så rart? Ambulansen bruker 20 minutter langs den flotte firefelts motorveien fra Hamar til det eventuelle mjøssykehuset.

Det er nok en viktig grunn til at Hamars rådmann Bjørn Gudbjørgsruds godt supplert av ordfører Einar Busterud ikke får mer gehør for å legge det nye innlandssykehuset til innlandshovedstaden.

Elverum og Lillehammer har i langt større grad knyttet sin byidentitet til sykehuset.

For begge byene handler det om mange arbeidsplasser. Vi kan nesten snakke om en liten legesosietet, så stort er innslaget av sykehusleger. I Elverum går boligområdet rundt sykehuset under tilnavnet «overlegelia»

Det hører med at NRK nå forlater Elverum til fordel for Hamar. Da er det ikke unaturlig at ordfører Erik Hanstad slåss med nebb og klør for det som er igjen av offentlige arbeidsplasser.

Lillehammer har dessuten det ekte bysykehuset, som har kommet på moten igjen etter at vi fikk øynene opp for hva det betyr for byutviklingen å få denne typen institusjoner lagt inn i bykjernen.

Likevel er nok avstandene i både Lillehammer og Elverum overkommelige. Men hva tenker de i utkantstrøkene i Østerdalen eller Gudbrandsdalen?

Hvilken befolkningsstruktur skal vi planlegge for? Skal områder som avfolkes uansett hvor mye vi bevilger til distriktsstøtte få definere framtidas sykehusstruktur?

Eller er det slik at vi ved å opprettholde flere sykehus i det store Innlandet nettopp gjør det mulig for flere å bli boende i de mange småkommunene?

Innlandssykehusets skjebne avgjøres heldigvis ikke av meningsmålinger. Men tomta som Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen har stilt til disposisjon kommer til å stå der som et stort, svart jorde i mange år framover hvis ikke noen sier at nok er nok.

Storsykehuset trenger en hærfører, som feier alle høringsrundene til side og setter spaden i jorda. Så langt er det fritt fram for enhver ordfører å sette beinkrok for tanken om helsesamling i Innlandet.

Heller ikke denne tanken er ny. La oss sitere lederartikkelen i Hamar Arbeiderblad fra 20. november 1989:

«Hedmark skriker etter personer og miljøer som kan se helheten og fremme samarbeid på forskjellige nivåer. Det er de færreste politiske ledere som har tillit hos andre enn sin egen heiagjeng».

Vi kan slutte oss til budskapet til daværende redaktør Magne Bjørnerud.

I dag er det de ansiktsløse byråkratene som legger premissene.

– Det er satt av åtte milliarder kroner til nytt innlandssykehus, sier styreleder Anne Enger.

Hvem har lovet dette?

– Utbyggingen skal skje trinnvis, sier sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard. Hvorfor det, spør Venstres Erik Ringnes?

-Det bestemmer de som sitter på pengesekken, svarer Andersgaard.

Hvem er helsevesenets onkel Skrue?

Det må være politisk enighet for at vi skal få pengene, sier Enger. Antakelig også et signal fra «de som sitter på pengesekken».

– Vi er nummer to i den nasjonale sykehuskøen, sier prosjektdirektør Roger Jenssen.

Hvor kan vi sjekke ut den køen?

«De ansiktsløse» snakker med så mange.

Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørsrud og ordfører Einar Busterud har også møtt dem, og fått vite at det aldri blir noe sykehus i Moelv. Men kanskje i Hamar?

Hvem skal vi egentlig lytte til?

Forsøket på å få «de med pengesekken» til å klargjøre hva som er status for innlandssykehuset øker ikke troen på at det blir noe av.

Helseminister Bent Høie (H) vil overhodet ikke uttale seg om realismen i dette prosjektet. Det burde han kanskje hvis det er slik at vi er nummer to i køen?

Styreleder i Helse sørøst, Ann-Kristin Olsen sier også blankt nei til å uttale seg om innlandssykehusets skjebne.

Lytt til folket, er tidens mest populære slagord. I så fall kan Anita Ihle Steen glemme sykehuset sitt. og vi kan forberede oss på kretskamper mellom Hamar og Elverum om hvor fylkessykehuset skal ligge. Med mindre noen snart bryter tausheten og legger pengesekken på bordet.

God helg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.