Olaug Qvigstad stiller et spørsmål til meg i onsdagens HA. Det takker jeg for, det er alltid hyggelig med respons. Det Qvigstad spør om er hvorfor dagsentertilbudet på Prestrud har blitt redusert. I og med at jeg har ikke har stått på kommunens lønningsliste de siste årene, måtte jeg sjekke årsaken selv også. Og jeg fikk til svar at årsaken er en kombinasjon av mange sykmeldte og at det skal spares penger. Men jeg har uansett ingen problemer med å skjønne at det oppleves både negativt og trist for brukerne.

Årsaken er nok ikke først og fremst kommunens gjeld, slik som Qvigstad antyder. Derimot at Hamar bruker for mye penger på den daglige driften. Det er også konklusjonen i en utredning som Agenda utvikling har laget for kommunen. Men den sier også at når det gjelder pleie- og omsorgstjenester driver ikke Hamar spesielt dyrt målt mot sammenlignbare kommuner.

Det er riktig at kommunens gjeld har økt. På den andre siden har utlånsrentene gått kraftig ned. Norske kommuner låner nå til ca. 1,5 prosent rente, og med en prisstigning på i overkant av to prosent er det i øyeblikket faktisk «lønnsomt» å ha gjeld. Det er over 200 år siden vi har hatt så lave renter i Norge som nå, vi skal ikke gå mer enn sju år tilbake i tid før den var fire ganger så høy.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.