Meninger

Rett nok med asfaltert parkering. Sammenligningen med keiserens nye klær er slående.

Men Ikea fortjente en pris. Næringslivprisen. Ringsaker er godt fornøyd med at Ikea har etablert seg her hos oss og prisen de fikk var nok en takk for det. Ikea gir både mange arbeidsplasser og det gir store ringvirkninger i form av at Ikea er et meget stort trekkplaster fordi de har et stort antall kunder innom seg hver dag. Det vil gro opp en rekke nye handelsbedrifter rundt Ikea. Ikke bare bil. Ikea åpnet sitt varehus for flyktninger en dag, de har vist at de forstår at de også har betydning for samfunnet rundt seg, det tar vi gjerne mer av.

Ringsaker har et sett med regelverk som «alle andre utbyggere» må følge som gjelder fasader, størrelse og plassering på reklameskilt, avkjøringer osv. Disse reglene håndhever vi sterkt og det skaper av og til frustrasjon for de som ellers skal bygge ut, men slik må det være for at ikke alle bygg skal se ut som Hustype A. For disse utbyggerne, store som små, føles det nok noe merkelig at Ikea får en byggeskikkpris, nettopp når de ikke trenger å følge de reglene som alle andre må følge. Regler som både koster penger og tapt tid i en byggeprosess, men som er der for at vi ikke skal viske ut vår identitet.

Men det er kanskje Ringsaker rådmannens egenskap. Han forstår at Ikea er ekstra viktig og gir store ringvirkninger og at det blir ingen Ikea om huset skal ha saltak, være jordfarget eller bare ha tre meters stort skilt på fronten. Og han kaster seg rundt og får dette vedtatt på rekordtid, vel vitende om at reglene må omgås. I dagens konkurransesamfunn der kommunene må konkurrere seg imellom er denne egenskapen faktisk viktig, men skal ikke misbrukes.

Nå bør vi endre navnet og statuettene på «byggeskikkprisen» til næringslivprisen. Da kan den deles ut til Ikea for sitt stedsvalg og som en symbolsk handling til andre etablerere der vi signaliserer at i vår kommune fikser vi det meste på rekordtid. Men vi kan også gi prisen til en restaurert driftsbygning på en gård, et originalt og nyskapende lite eller stort forretningsbygg eller en eksisterende eller ny bedrift som skaper enda mer fremtid i Ringsaker. Men la oss ikke kalle det «byggeskikkpris» for vi ønsker mer variasjon en hustype A, farge blå.

Det er ikke juryen det er noe feil på, de har sikkert strevet og gjort så godt de kan når oppdraget i praksis har vært å gi Ikea en pris, og så finne en form for begrunnelse for hvorfor dette kan forsvares. Det hadde kanskje vært enklere å gi dem inkluderingsprisen? Men det gjør ingen ting. Ingen kunder reiser til Ikea for å se «keiserens klær» det er det som er inni huset man kommer for. Så i stedet for å bruke krefter på å forsvare tildelingen, se straks til å få på plass en næringslivspris så forstår alle at det var den som gikk til Ikea.

Jeg vil gratulere Ikea med etableringen i kommunen, og skulle jeg delt ut en «næringslivpris» ved årets galla ville jeg ha delt den ut til Ikea og til rådmannen sammen, for næringsutvikling, punktum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.