Noe er velskrevet, noe er formulert (bevisst?) for å markere hvem som bør ha rosen for å ha «rettet» opp kommunens økonomi. Her kan det nok diskuteres hvem som er mest edruelig i sine fremstillinger. Alle synes imidlertid å være enige om at rådmannen og hans medarbeidere har gjort en meget god jobb.

I 2014 gikk Hamar kommune med et korrigert netto driftsresultat på minus 26 millioner kroner. Høsten 2015 vedtok kommunestyret, etter rådmannens fremlegg, et resultat i balanse. Ifølge saksframlegget skyldtes dette høy skatteinngang, gode rentebetingelser og bremser på driften mot slutten av året.

Høsten 2015 vedtok kommunestyret enstemmig «innsparinger» på 50 millioner for 2016. For 2017 er målet å «skape et handlingsrom gjennom kostnadsreduksjoner og overskudd i driften på 30-35 millioner». Dette var et enstemmig kommunestyre enig i og sluttet seg til en ramme hvor resultatet er i underkant av 35 millioner.

Uenigheten mellom posisjonen og opposisjonen gikk på ulik prioritering av noen få, men sentrale tiltak blant andre velkomstklasser for nye landsmenn, Hamartiltakene og forslag om reduksjon av bevilgningene til hjemmetjenestene. Alle var imidlertid enige om rammene.

I Hamar kommunes visjon heter det: «Hamar skal være sentrum for det mest attraktive boområde i Innlandet». Ambisiøst og bra. Jeg går da også ut fra at dette gjelder for alle innbyggerne i kommunen.

Les også: Geir Ove Ovesen bortforklarer

Vår handlekraftige rådmann Bjørn Gudbjørgsrud hadde 4. juli d.å en artikkel i HA som han kalte «Baksiden av medaljen». Den hadde såvel et internasjonalt som lokalt tilsnitt. Der heter det:

«Hamar har i utgangspunktet et godt utgangspunkt for å ha små sosiale forskjeller..... Likevel har vi utfordringer med barnefattigdom i Hamar også. 700 Hamar-barn lever i lavinntektshusholdninger. Det bør vi ikke slå oss til ro med...... Introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger må bli mer arbeidsrettet gjennom raskere oppstart, mer arbeidsrettet norskopplæring og kvalifisering i bedrifter....

Det er veldig bra at det er åpne, tydelige og gjerne høylytte diskusjoner om det kommunen gjør og ikke gjør. Det styrker demokratiet. Men når det kommer til stykket, så er det viktig at vi husker på at kommunen betyr aller mest for de som roper minst».

Les også: Når har "regnbuen" ryddet opp?

Bedre er det vanskelig å uttrykke det. Jeg er så enig. Derfor er det med spenning og en viss forventning jeg imøteser budsjettforslaget for 2017 og de kommende år.

Dessuten er det mitt håp at de politiske partiers ledelse tar inn over seg rådmannens føringer og omsetter de til politiske vedtak med størst mulig grad av enighet. Det er vel neppe til å unngå at man ønsker å markere noen politiske prioriteringer, men dette bør ikke overskygge rådmannens kloke vurderinger og konklusjoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.