Knut Røise har noen konkrete spørsmål til meg knyttet til et leserbrev jeg hadde på trykk en tid tilbake.

Leserbrevet fra Røise er noe uklart og tyder på at han ikke har lest mitt opprinnelige innlegg godt. Han formulerer seg som om jeg ikke støtter en full boikott av Israel av bekvemmelighetsgrunner. La det være helt klart hva Rødt mener om dette; vi er for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Vi mener at Norge må trekke ut sine investeringer i Israel og stanse våpenhandelen med landet. Derfor oppfordrer jeg også kommunestyret til å vedta en mer omfattende boikott enn det forsalget som innbyggerinitiativet målbærer.

Kommunestyrets vedtak den 20.juni viser at det ikke var flertall for en mer omfattende boikott. Men det er likevel ett skritt i riktig retning og en tydeliggjøring av hvordan Hamar kommune ser på produksjon av varer fra okkuperte områder, det være seg områder okkupert av Israel eller andre.

Når det gjelder Israels brudd på folkeretten er dette dokumentert et utall ganger og slått fast av FN. At Røise ikke forholder seg til dette er beklagelig, da FN sin ivaretakelse av rettighetene til alle er et sentralt virkemiddel i å opprettholde et globalt rettssamfunn.

Noen eksempler på hvordan Israel bryter folkeretten er: kollektiv avstraffelse (blokaden av Gaza). Tvangsflytting av okkupert befolkning, etablering av egen befolkning på okkupert område, (Israel har nå 700 000 ulovlige bosettere i Palestina) ødeleggelse av eiendom osv. Selvsagt forsvarer Israel sine egne handlinger, men det har alle okkupanter gjort til en hver tid, det gir ikke okkupasjonsmakten rett!

Når det gjelder situasjonen på grensen mellom Gaza og Israel tror jeg bildene av Israelske snikskyttere som skyter palestinere i ryggen taler for seg og gir folk en mulighet til å trekke sine egne slutninger.

Hvorfor boikott? Boikott er et ikke-voldelig virkemiddel som tydeliggjør ovenfor Israel at vi ikke aksepterer deres brudd på folkeretten. Det signaliserer støtte til Palestinerne, som i mange år har bedt om boiktott. Boikott er effektivt, Israel bruker mye tid og krefter på å motarbeide boikottinitiativer overalt i verden. De har gjort det straffbart å oppfordre til boikott og de vil nekte sentrale boikottaktører innreise til Israel, og dermed også til Palestina. Boikott-bevegelsen gjør inntrykk på Israelske myndigheter. Boikott tydeliggjør hvilke problemer Israel står ovenfor ved en fortsatt okkupasjon av Palestina og videreutvikling av Israel til en apartheidstat.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.