Det er lett å sukke tungt og mumle «ikke nå igjen» når dugnadsoppgavene kommer tikkende inn. Men dugnad er samarbeid og trivsel, og jeg unner deg å oppleve det, innvandrer!

Dugnaden i helga ga meg gode, trivelige samtaler med Steinar, Øyvind og Morten kombinert med detalj-planleggingen av operasjonen vi skulle utføre. Operasjonen bestod i å stanse trafikk når løperne kryssa to punkter på trafikkert vei. Det gjaldt å gå ut i gata med gul vest og flagg, og strekke armene ut. Kul følelse av å være trafikkpoliti og å berge liv, helse og trygghetsopplevelsen til de ivrige løperne.

Jeg traff hyggelige folk, hadde mye god småprat, og gjennomførte enkle arbeidsoppgaver. I tillegg fikk jeg en sterk og god følelse av å bidra til et flott arrangement. Ottestad Idrettslag ble styrket av dette arrangementet, og selve arrangementet var i seg selv et fargerikt og livlig innslag denne høst-søndagen i bo-området vårt.

Så, innvandrer: Dette må du være med på! For din egen del, og for oss andre sin del.

Innvandrer: Du vil gjerne bli en naturlig del av nabolaget/bo-området ditt, ikke sant? I Norge betyr idrett mye. Det lokale idrettslaget er den gode arenaen for å få ungene dine inn i «normal, norsk» aktivitet, og slik få dem til å få «normal» status blant kameratene sine.

Det lokale idrettslaget er den gode arenaen for at også DU (ikke bare ungene dine), kommer i god og konstruktiv kontakt med naboer, «foreldre-kollegaer» og andre i bo-området. Overvinn at du har litt fremmed tonefall og litt rar ordbruk i språket ditt, overvinn at du er uvant med hva det dreier seg om, at du må spørre litt ekstra, og trenger litt ekstra veiledning. Det er nemlig ikke veldig vanskelig, ikke veldig tidkrevende og det har så mange positive effekter. Det er verdt det.

Og vi etniske nordmenn: Vi er vant med dugnad, og vi har gjennom generasjoner lært oss verdien av det. Men dugnad er også å få innvandrerne til å delta på dugnad. Skal vi få dem med, må vi få dem til å føle seg vel og trives med deltakelsen. Vi må snakke til dem, forklare arbeidsoppgavene, hive på litt overordna forståelse for dugnadens kort- og langsiktige mål, skape den gode følelsen av å stå skulder ved skulder i noe fint – uten at det koster skjorta.

Vi må bestrebe oss på å gjøre dette med humør, slik at de kjenner at dugnad er den gode praten, det gode samværet og den gode følelsen av å gjøre noe vettug i nærmiljøet. Dugnad er å bygge fellesskap og erobre sin plass der.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.