Roar Jevne har et godt poeng når han tar opp bilfri strandgate lørdager. En vanskelig sak å gjennomføre når man tenker veien langs Koigen som erstatning på lørdager. Samtidig er dette en del av jernbanedebatten siden alt henger sammen med alt.

Jeg har fremmet forslag tidligere angående hvor dobbeltsporet gjennom byen bør gå. Dette er helt avgjørende for et bilfritt sentrum.

Først spør jeg Hamars befolkning om de ville velge toget til Gardermoen og Oslo hvis de først måtte til Løten med togbytte? Det er det BaneNor og fylkesmannen forventer av nabobyen i øst. Hele Østerdalen må til Hamar først. Nå skal omveien helt uten god grunn avgjøre at man ikke velger Vikingskipet stasjon.

Tar man innsigelsen fra fylkesmannen og BaneNor blir dette temmelig hul retorikk angående Åkersvika. Velger man å bygge jernbanetrasé for Elverum direkte mot Sørli (som også er mye kortere og antakelig billigere) og en tilsving mot Hamar der. Lokaltog behøver ikke være verdens raskeste, det er langdistansetoget som sparer mye tid på rette strekk.

Lokalsamfunn i Stange kunne sikkert også ha tenkt seg lokatog direkte til Elverum og som i tillegg er raskere reisevei for Oslo-toget til Trondheim over Røros. Vestre alternativ gjennom byen raderer bort dette gamle togsporet som også er et «trafikksikkert kollektivfelt».

Da er muligheten for sentrumstog/trikk på dette sporet umulig. Det fine er at disse togene er under utvikling for eksempel i Danmark hvor man lager hybridtog som kan kjøre med batteri på korte strekninger uten fast strømtilførsel. Med et slikt lokaltog eller batteritrikk inne i byen ville Hamar ikke hatt noen problemer med å gjøre hele sentrum bilfritt, ikke bare på lørdager.

Tenk hva det ville bety for byen og for trafikksikker transport? Det ville øke tilgjengeligheten og sentrumshandelen. Politikerne ville få en mye enklere jobb med hodepinen senturm og jernbanen hadda fått lett tilgjengelig hovedstasjon.

Dessuten kunne banen blitt en stor attraksjonen for Hamar som ingen av nabobyene i innlandet kan matche og gjøre trafikk i strandsonen enkelt mellom Furuberget og Hjellum.... for ikke å si hele veien til Løten. Da var vel alt i boks inklusive strandlivets gleder og tradisjonelt sentum.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00