Jeg har full forståelse for vegvesenets plikt og ønske om sikre veier. Jeg skjønner at jobben deres er å forhindre at det finnes trafikkfarlige elementer i umiddelbar nærhet av veiene dere har ansvar for. Store trær med grener som hindrer sikt for bilister kan fort bli slike farlige elementer, og jeg har derfor ingen problemer med å forstå at slike trær må trimmes og holdes tilbake med jevne mellomrom.

Det jeg imidlertid reagerer kraftig på, er den tilsynelatende ugjennomtenkte praksisen med kantslått. Her jeg bor, er det slett ingen trær som hindrer sikten. De bjørkene som en gang hadde grener som muligens kunne vært siktblokkerende, er for lengst brutalt kvestet (og da tidlig på våren, så man på kalde morgener kunne se store istapper av sevje danne seg i sårene etter avrevne grener), og det eneste som vokser i grøftekantene er strå, villbringebær og en rekke markblomsttyper. Vekstene i veikanten holder ikke engang knehøyde, og er slett ikke til hinder for noe som helst.

Én ting er estetikken - jeg finner det langt vakrere med viltvoksende flor av storkenebb, prestekrager og rødkløver, enn en generisk grøftekant som kunne vært hvilken som helt plenstubb i et velholdt borettslag.

Det er likevel et annet aspekt ved denne praksisen som gjør meg rett og slett forbannet. Det er ikke at grøftene ser tristere ut, ei heller det å bli vekket tidlig på en fridag av maskindur. Hovedproblemet mitt med kantslåtten er som følger:

Dere bidrar direkte til at bier og humler forsvinner. Dere er med på å ødelegge livsgrunnlaget til en rekke pollinerende insekter! Grøftekantene våre er, etter fremvekst av mer moderne jordbruk uten viltblomstrende slåtteteiger, snart de eneste gjenlevende biotoper for nevnte insekter. Endringene i landbruket i Norge siden 1950-tallet har ført til kraftig reduksjon av blomsterrike tilholdssteder, hvor insektene finner både ly, næring og reirplasser.

I Norge er pollinering viktig for bestøvning av ville planter som molte, blåbær, tyttebær, bringebær og markjordbær, og trolig er frøproduksjonen til nesten 80 prosent av ville planter i Norge begunstiget av blomsterbesøk fra insekter. Om lag 70 prosent av jordbruksvekstene som blir brukt direkte som menneskeføde, er avhengig av pollinering fra i all hovedsak insekter.

Som konklusjon vil jeg komme med en innstendig bønn og kraftig oppfordring: Hvis kantslåtten skal fortsette å være en årlig praksis, tenk gjennom følgende: Kantslått bør gjøres én gang i året, på høsten, når kløverplantene har satt frø. Slik kan syklusen starte på nytt med løvetann, rødkløver og fargerike småblomster hver vår.

Kantslått på sommeren bør eventuelt skje i tørt og varmt vær, slik at insektene kan komme seg unna. Ta også med i beregningen at om natta og i regnvær sitter humler, bier og andre insekter gjerne i ro under blomstene, og har ingen mulighet til å unnslippe. Da er kantslåtten ikke bare et ran av bosted og matfat, men direkte masseslakt!

Jeg ber dere om å se nøye på de rutinene dere har, og vurdere hvilke tiltak som virkelig er nødvendige, og hva som er totalt meningsløst med tanke på trafikksikkerheten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.