Fram til nå har det vært fire mål for norsk landbruk; mattrygghet, landbruk over hele landet, verdiskapning og bærekraftig landbruk. De har tatt utgangspunkt i at norsk landbruksproduksjon er spredd over hele landet og er prega av store variasjoner i bruksstruktur og produksjonsforhold. Sentrale element i landbrukspolitikken har vært å kompensere for disse forskjellene med ulike differensierte tilskuddsordninger, målpriser og markedsordninger som kan balansere produksjonen etter behov, sterke, åpne landbrukssamvirke med hente- og leveringsplikt, kanalisering av produksjonen, og et tollvern som gjør at norsk matproduksjon kan konkurrere med importert mat.

I 2016 ble det lagt ned over to garder hver dag, og inntektene til de som driv de minste gårdene, under 50 dekar, går ned. Landbruksmeldinga til regjeringa er ei oppskrift på å la den utviklinga gå raskere. Det vil bli mer konkurranse og markedsorientering, mindre makt til landbrukssamvirkene og ei sentralisering av matproduksjonen. Konsekvensene vil bli færre og større bruk, og true sysselsetting i distrikta. Det vil også true det biologiske mangfoldet. Kraftfôr er mer kostnadseffektivt enn beiting, og mer av det artsrike kulturlandskapet vil da bli liggendes brakk.

Regulerte markeder og avtalte priser strir mot liberalistisk ideologi og logikk, så dette er bare starten. Regjeringas mål er å frikoble landbruket frå markedsregulering. Markedsordningene er blant de viktigste redskapene i landbrukspolitikken. Her har vi virkemidler for å balansere produksjonen etter behov. Ved å overlate dette til markedet vil vi få store prisvariasjoner som gjør det vanskelig å overleve som bonde.

Særlig vil distriktslandbruket være utsatt. Derfor er markedsordninger og målpriser helt sentrale element i landbrukspolitikken. Ei næring som investerer i et generasjonsperspektiv, trenger langsiktige og forutsigbare rammevilkår. Norsk matproduksjon må ikke settes i spill med liberalistisk ideologi.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.