Det er noe rart med Hamars restauranter. Det har sjelden vært mer enn to steder i toppklasse på samme tid, noen ganger bare én, og for noen år siden var det bortimot ingen. Men nå er det stigende nivå for omtrent hvert eneste sted som åpnes.

I fjor vår dreide mye seg om åpningen av Valuta i Kulturhuset, men starten var ikke helt som en kunne ha håpet. Da hadde Hai Hang i tillegg avsluttet virksomheten sin i Victoriahaven. Og Pepperkværna stengte dørene etter å ha vært Hamars beste restaurant i en årrekke. Med ett var det veldig tynt på toppen. Hadde det ikke vært for Hamarstua på Domkirkeodden, ville det vært ekstremt tynt. Det var som om hele Hamar, og i hvert fall halve, gikk og ventet på at noe skulle skje.

Så åpnet endelig Basarene på nyåret, da som en del av Kolonihagen. Knapt noen restaurant har vært ventet på så lenge i Hamar – og med så store forventninger. For det er tross alt noe eget med Basarbygningen – landemerket på Stortorget, som endelig skulle komme til både heder og verdighet, med tung kommunal innsats i det bygningsmessige.

Og det ble bare så bra. «Basarbygningen er i en klasse for seg blant Hamars restauranter», het det i HAs restauranttest, ei uke etter åpningen i januar.

«Siden starten for ei uke siden har det vært fullt hus, både til lunsj og på kveldstid. Så er det da også blitt Hamars lekreste og beste restaurant», het det i HA. «I 2015 kan dette bli nettopp restauranten vi mistet da Pepperkværna forsvant ...»

Pågangen lot heller ikke vente på seg. Daglig leder og kjøkkensjef Rune Veslum trodde knapt hva han opplevde, da restauranten på de to første ukene hadde hatt 3.500 besøkende. Det betydde et gjennomsnitt på nærmere tre hundre mennesker hver dag. «En eventyrlig åpning,» konstaterte Rune Veslum.

Og det mest eventyrlige, er at det bare har fortsatt.

Og en av grunnene til det, i tillegg til kvaliteten på maten, er nok selve bygget. Alle som har vært på Stortorget om kvelden, har sett hvordan Basarbygningen lokker og nærmest drar en til seg. Basarene er rett og slett alt for fristende til å motstå. Og det er noe av det nye som har skjedd i Hamar de siste årene, at blir vi fristet, så motstår vi ikke i det hele tatt. Vi bare slår til.

Og så tenker jeg at det er egentlig nesten utrolig at en by som tilbyr noe slik, ikke sporenstreks får doblet innbyggertallet sitt. La gå at det ikke nødvendigvis er så enkelt som så, men at Basarene etter elleve måneders drift har gjort noe med Hamar – er det ingen tvil om.

Men også nærmeste nabo Valuta slo tilbake for å beholde posisjonen sin. «Det beste måltidet noensinne på Café Valuta – det må være femretteren de serverer nå», het det i HA i slutten av august i sommer.

«Det kokte rundt Valuta ved oppstarten i Kulturhuset for halvannet år siden. For da var dette stedet alle skulle prøve. Så stilnet det litt; det var noe med menyen som ikke helt var på plass. Men ting er blitt stadig bedre, og etter det siste skiftet av meny framstår Valuta nå som et av Hamars aller beste spisesteder», ifølge HAs anmeldelse på tidlighøsten.

«For dette er bare så lekkert fra først til sist. Starten med en fabelaktig innbydende lettgravet ørret med mango er så en kan klype seg i underarmen for ikke å risikere å våkne og oppdage at en ligger i senga si og drømmer.»

Men det var ingen grunn til å klype seg så veldig lenge, for ganske øyeblikkelig kom en skogsopp velouté på bordet. Og det var fortsatt bare begynnelsen.

«Det er ikke hver dag en spiser fem retter som er så gode at en får lyst til å slikke tallerkenen etter hver rett. Men slik var denne femretteren på Valuta denne kvelden ...»

Det skulle gå bare snaue tre måneder før vi drev og slikket i oss igjen. For noen få uker siden gjenåpnet Victoriahaven i helt ny skikkelse. Og med ett hadde Hamar fått enda et topp spisested. «Et unikt prosjekt i Hamar, med super service og noen strålende smaksopplevelser», lød dommen i HA.

Spesielt for Victorihaven er deres form for «social dining», som innebærer at deler av en seks-retter tilberedes ved bordet. Det er underholdende, men aller gøyest er det at alt er så innmari velkomponert og godt. Det du trenger, er litt god tid, for det går knapt an å gjøre det kjappere enn bortimot fire timer. Det er til gjengjeld fire timer som går ufattelig umerkelig unna.

«Blant de seks rettene er det nærmest umulig å peke på favoritter», het det i HA. «Kanskje er det kamskjellene stekt på saltstein ved bordet, servert med en bisque som er bortimot uimotståelig. Eller tortellini med innbakt kalvelegg; det er kanskje uhøflig å supe i seg hver dråpe, men noen ganger må det bare skje.»

Og så skjedde det bare.

Så hvem er vinneren? Og hvor skal vi bestille før jul? Det beste akkurat nå, er at det er fire steder – inkludert Hamarstua – som alle framstår som så gode at det nærmest ikke spiller noen rolle hvor det blir. Men her er forsøk på en rangering:

• Victoriahaven, fordi førsteopplevelsen var bare helt utrolig.• Basarene, fordi det er et sted helt utenom det vanlige.• Valuta, fordi femretteren sist var bedre enn noe annet tidligere der.• Hamarstua, fordi alt er alltid er like gjennomført solid.

Så spørs det bare hva Dag Henning Andersen har å by på i Erik Jacobsens planlagte restaurant i Kirkebakken, som ifølge HA skal åpnes rundt 1. desember. Blir den så bra som en kan håpe, vil det i så fall bli fem i toppen. Det vil Hamar ha veldig godt av.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.