Mange av oss ønsker å tenke at vi setter barn og unge først, uten å reflektere særlig over situasjoner der det neppe er førsteprioritet for våre valg.

I Hamar har vi en mengde skjenkesteder, flere titalls, som alle tilbyr alkohol i rikelige mengder. Det er grunn til å tro og mene at de aller fleste har orden i sine pairer og følger de bestemmelsene som er satt for å ha skjenkerett. Overstadig beruselse er likevel ikke uvanlig, og uønsket atferd i det åpne rommet, bymiljøet, er derfor heller ikke ukjent. Likevel foregår det meste i ordnede former. Så langt skulle alt være vel. Men er det det?

En stor del av de voksne som benytter seg av alkoholserveringen drar hjem til sin bolig, beruset i mindre eller større grad. I mange av disse hjemmene er det barn og unge som ikke da er skjermet for å møte en mor eller en far som de egentlig ikke kjenner og er trygge på. Barn er svært vare for situasjoner der foreldre/besteforeldre endrer atferd, og det skaper utrygghet hos dem. Dessuten er eksempelets makt ikke ukjent i slike sammenhenger.

Hamar er på mange måter idrettsbyen på Østlandet. Hamar IL har nettopp arrangert et prikkfritt NM i friidrett. Jeg kunne se over 1.000 glade og lykkelige barn og ungdommer hver dag under det tredagers arrangementet. Idrettsforbundet har formuleringer som tar hensyn til at barn og unge skal være trygge i idretten. Da blir det et paradoks for mange at tre store idrettsklubber i Hamar, og de har langt over 1.000 barn og unge i sine egne rekker, ønsker å selge øl og vin til sitt publikum på tribunene. Det er vanskelig å se at dette standpunktet underbygger ønske om «barn og unge først».

Det tjener Hamar Arbeiderblad til ære at de tok opp denne problematikken nylig og kom med klare råd og analyser i en lederartikkel, dagen etter. Hamar KrF ønsker å løfte fram barn og unge først. Da vil nødvendigvis voksnes behov for alkohol være underordnet, ja, enda til klubbenes ønske om kortvarig økonomisk vinning er lite å ta hensyn til.

Vi har et lite naboland i havet vest for oss, Island. Der har de brukt idretten, sammen med mange andre kulturaktiviteter, på en slik måte at alkoholbruken blant unge har gått dramatisk ned. Vi kan faktisk snakke om at Island har utviklet en forebyggingsstrategi som har blitt en suksess. I landets hovedstad er det innført et fritidskort som skal gi barn og unge tilgang til aktiviteter uten bekymring for familiens økonomi. Dette fritidskortet har regjeringen gjennom KrFs innsats vedtatt å realisere i Norge også. I Hamar ble denne ideen lansert for en tid tilbake da vår kommunestyrerepresentant, Geir Byberg, løftet den fram i kommunestyre og formannskap. Nå vil denne ideen bli virkelighet.

Mitt klare råd og ønske er: Barn og unge først.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.