Det trist å lese om barn og familier som lever i fattigdom og som ikke har råd til en julefeiring på lik linje med det store flertallets – dette til tross for at vi bor i et av verdens rikeste land. Problemet er nærmere oss enn vi kanskje tror og liker. Det er nok å vise til oppslag som har vært i Hamar Arbeiderblad og Ringsaker Blad siste tida. Frivillige lag og foreninger har satt i gang innsamling av julegaver til barna, og det er prisverdig. Behovet er stort.

Høsten 2017 publiserte NAV en rapport kalt «Fattigdom og levekår i Norge». Den sier at andelen fattige i befolkningen har økt fra 7,7 prosent til 9,3 prosent i perioden 2011 – 2015. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet la fram sin oppvekstrapport i 2017, og den viser at hvert tiende barn i Norge lever i relativ fattigdom. Dette utgjør 100.000 barn – et skremmende høyt tall! Statistisk Sentralbyrå viser til de samme tallene. Dette er barn som ikke får oppleve ei jul, med gaver, mat og opplevelser, slik som klassekameratene og vennene får oppleve det.

Svekkelse av bostøtten er en av de viktigste årsakene til at fattigdommen har økt her i landet. 16.000 færre fikk bostøtte i 2016 enn i 2011, til tross for at gjennomsnittlige årlige boutgifter har økt med 18.000 kr i denne perioden. Det er behov for å oppjustere inntektsgrensene slik at de favner de uføretrygdede som tidligere fikk støtte; men dette er ikke nok! Regelverket som styrer tildeling av bostøtte, må få en skikkelig gjennomgang. I dag er det nesten umulig å få støtte til boutgifter.

Fattigdom kan få store konsekvenser for familien, og spesielt de barna det gjelder. Akkurat nå er det selvfølgelig naturlig å sette et fokus på årets julefeiring, men opplevelsen av å være fattige, er der – hele året igjennom. Familien har ikke råd til å la barna delta på aktiviteter på linje med andre, de føler seg sosialt utestengt, selvbildet blir dårlig, de opplever en håpløshet og drømmer for framtida blir fraværende.

Som voksne blir de syke, de kommer seg ikke inn på arbeidsmarkedet og de «havner på trygd» - noe som kanskje kunne vært unngått om oppvekstvilkårene hadde vært annerledes. – Slik kan det gå.

Det finnes ingen enkel oppskrift når det gjelder fattigdomsbekjempelse, men ett sted må en begynne, og som et «strakstiltak» kan vi i hvert fall bidra med julegaver til de som trenger det. Ansvarlige myndigheter bør snarest ta for seg ordningen med bostøtte og se på regelverket som styrer tildelingen. - Bostøtten som sosialpolitisk virkemiddel, er ikke lenger det den burde være!

Medlem Veterangruppa i Hedmark Arbeiderparti

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.