Spørsmålet om norsk deltakelse i samarbeidsorganet for europeiske reguleringsmyndigheter, ACER, er en udramatisk konkretisering av Arbeiderpartiets program knyttet til miljø, klima og energipolitikk. Dette dreier seg for Norge ikke om overføringskabler til utlandet, der Arbeiderpartiet, i motsetning til Regjeringen, ikke vil åpne for at private bygger kabler. Det dreier seg ikke om eierskapet til våre kraftressurser. Vi råder fortsatt selv over kraften vår. Det dreier seg ikke om å gi fra seg arvesølvet.

I Morgenbladet gir Espen Barth Eide et godt og forståelig bilde på hva dette dreier seg om: «Danmark har hatt mye kull, men har gått over til vind. De må ha forsyningssikkerhet fra Norge for å vite at kjøleskapet fortsatt er kaldt den dagen det ikke blåser..i Danmark. Av samme grunn vil EU ha et mer integrert energimarked.»

Paris-avtalen forplikter både oss og EU til å redusere utslipp av drivhusgasser. Norge og EU deler felles regelverk og vi har de samme forpliktelsene som EU i store deler av klima- og miljøpolitikken. Det er ikke mulig å nå Paris-avtalens mål uten at Europa klarer å omstille fra kull til fornybar. Når en erstatter kull med vind og sol, er det også for Europa avgjørende at de kan ha tilgang til energi, når det ikke blåser og når det er mindre produksjon fra solkraft. Her spiller allerede i dag norsk, fornybar vannkraft en rolle.

Med basis i studier og simuleringer beskriver forsker i Sintef, Atle Harby, i DN 23 februar, hvordan «Norge har mulighet til å forsyne nordsjøland med grønn energi (vannkraft) i de vindstille ukene». Mens Norge kan importere billig vindkraft «..når det blåser mer enn det strømkundene i Europa har behov for..og spare på oppmagasinert vann som ellers ville gått til å dekke eget strømforbruk.»

Poenget er at vi på denne måten gjennom «samarbeid..i Europa», sikrer nok vann til strøm til egne behov, samtidig som vi gir vårt bidrag til å gjøre Europa fornybar. For å få dette «systemet» til å fungere optimalt vil et samarbeid mellom de europeiske reguleringsmyndigheter (ACER) være nyttig og viktig, for Europa, Norden og Norge.

I disse dager innfører Trump toll på stål og aluminium. I skrivende stund varsles det at han vurderer å innføre toll på import av europeiske biler. «America first» - for å beskytte den amerikanske arbeider, sier Trump. Nasjonalistiske og høyreorienterte partier vinner foruroligende oppslutning i Europa, og høyrepopulistiske partier gjorde det godt i søndagens valg i Italia. Proteksjonismen som alle til slutt vil tape på griper om seg. Mange av de internasjonale utfordringer vi står foran krever det motsatte, et forpliktende internasjonalt samarbeid. Det gjelder ikke minst på klima og miljøområdet.

I denne situasjonen opplever vi altså at deler av norsk venstreside, og selvsagt Senterpartiet og Nei til EU, utfordrer den europeiske klimasolidariteten, som er en helt avgjørende forutsetning for å nå Paris-avtalens målsettinger. Det viser dessverre at også i Norge står «America first» - ideologien sterkt. I denne situasjonen er jeg glad for at Arbeiderpartiet er sitt ansvar bevisst og står på sitt program: I «energipolitikk(en)..fremmes våre interesser best ved å samarbeide med andre land i Europa».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.