Vi mener allemannsretten har en naturlig plass i Grunnloven og oppfordrer alle partier til å støtte forslaget.

Allemannsretten har eksistert i århundrer i Norge, og sikrer alle rett til å være i naturen. Uansett om du liker å hoppe i havet, plukke sopp og bær, eller gli av gårde på ski, er det faktisk allemannsretten du kan takke. Den gir oss fantastiske muligheter til å oppleve naturen rundt oss og er grunnlaget for et rikt friluftsliv, med stor betydning for folks trivsel og helse. Den er viktig for naturbasert reiseliv, og gir grunneiere og andre med næring i utmark mulighet til å ferdes uavhengig av eiendomsgrenser.

Norge har en sterk eiendomsrett, som også er stadfestet i Grunnloven, men det er ikke noe skille mellom allmennhetens rettigheter på privat og offentlig grunn. I mange land er det ikke slik, det er ingen selvfølge å gå på fjellet, plukke bær, eller sette opp teltet ditt hvor du vil. Hos oss balanserer derimot en sterk eiendomsrett og en sterk allemannsrett hverandre på en god måte. Både eiendomsretten og allemannsretten ivaretar grunnleggende individuelle rettigheter. Derfor bør også allemannsretten inngå i Grunnloven.

Allemannsretten er demokratisk og sikrer likeverd og like rettigheter for alle. Samtidig innebærer allemannsretten at alle har et ansvar for naturen, og at vi tar hensyn til grunneiere, næringsaktivitet, naturen og hverandre. Denne finstemte balansen mellom rettigheter og hensyn må nedarves, læres og forankres i stadig nye generasjoner. En grunnlovsfesting endrer ikke forholdet mellom eiendomsretten og allemannsretten, men skal fastslå nedarvede rettigheter til bruk av norsk natur. Alle skal være trygge på at allemannsretten ligger fast som en grunnpilar i det norske samfunnet.

Grunnloven må inneholde de viktigste rettigheter og verdier det norske samfunnet bygger på. Allemannsretten er en slik grunnleggende verdi. Derfor mener vi allemannsretten må inn i Grunnloven.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.