Dette forteller ei jente i Barneombudets nye rapport. Seksuelle krenkelser i ungdomsmiljø er et hinder for likestilling.

Spredning av nakenbilder, «pussygrabbing», «slutshaming» og sexpress. I den digitaliserte hverdagen skjer dette overalt, også i skoletida. Dette rammer spesielt unge jenter, som forventes å balansere på en knivsegg når det gjelder seksualitet. Det vil si å være passe sexy, men ikke ha et rykte om være «løs», uavhengig av om ryktet har rot i virkeligheten eller ikke. Gutter risikerer ikke på samme måte som jenter å få et negativt stempel for å ha ligget med mange. Presset for å ha sex som statusmarkør er stort. Gutter skal være pågående og aktive, jenter skal være tilbakeholdne – spillet er sånn. Baksiden av medaljen er at fordi gutter skal tøffe seg, forventes de også å tåle mer av seksuelle krenkelser. Hvis de sier fra blir de oppfattet som svake. Her taper begge parter.

Mangel på kunnskap gjør at ungdommer ikke alltid klarer å plassere grenseoverskridende atferd som straffbare forhold. I boka «En sånn jente» beskriver forfatteren Monica Flatabø hva ungdommer definerer som voldtekt. Mange ser på voldtekt som noe voldelig, utført av ukjent gjerningsperson og som et overfall. Det relasjonelle aspektet, der overgriper og utsatt kjenner hverandre, ofte på fest, er med på viske ut grensene. Flatabø beskriver en voldtektssak fra en fest som endte med domfellelse, der omgangskretsen ikke vurderte saken som en «ekte» voldtekt. Ulike forventninger til gutter og jenter, der jenter vurderes etter strenge kriterier for seksuell praksis, fører ofte til skyld- og skamfølelse for de som er utsatt for overgrep.

Er det slik at jenter bare må finne seg i å være seksuelle mål inntil de sier «nei» eller aktivt motsetter seg seksuelle handlinger? I ungdomsmiljø ender ansvaret for overgrep fort opp hos de som blir utsatt for det. En av mødrene Flatabø skriver om, fortalte at hun hadde snakket med sin sønn om sex, og at han måtte være «en gentleman».

Hun hadde ingen aning om hva som skjedde på fester sønnen hennes deltok på. For hva vil det si å være en «gentleman»? Vi voksne må involvere oss og snakke med ungdommene om hva som er greit og ikke greit. Som samfunn har vi fortsatt en lang vei å gå for å oppnå reell likestilling mellom jenter og gutter. I anledning Kvinnedagen 8.mars: Ta en prat med ungdommen din om seksualitet, grenser og grensesetting!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.