8.mars, den internasjonale kvinnedagen, ble innstiftet i 1910, og skulle i utgangspunktet fungere som aksjonsdag for kvinnestemmeretten. Fra 1914 av ble kvinnedagen lagt til 8.mars, og ble proklamert som internasjonal kvinnedag av FN i 1975.

Jeg er litt skuffet over at en slik dag som burde, og egentlig skal handle om likestilling, har gått fra å handle om at kjønnene bør ha like rettigheter til å være en kamp for kvinners rett til større og flere rettigheter enn hva menn skal ha. Vi som ikke er for dette har i dagens samfunn vanskeligheter for å kalle oss feminister, og jeg kjenner i hvert fall at jeg ikke kan stå inne for noe slik. Alle mennesker, uavhengige av kjønn, burde ha like rettigheter. Derfor ønsker jeg å sette lys på to saker som er viktige for oss i Venstre i anledning likestillingsdagen; nemlig tredeling av foreldrepermisjonen og ja til å innføre 3. kjønn.

Tredeling av foreldrepermisjonen er et tiltak jeg er veldig stolt av at Venstre har fått inn i regjeringsplattformen. Nå får nemlig pappaer en lengre permisjonskvote enn de noen gang tidligere har hatt og det er et tiltak jeg har stor tro på at både fedre, mødre og ikke minst barna vil ha stor glede av. Ordningen vil gi en type fleksibilitet for familiene, som de tidligere ikke har hatt, der de selv kan velge løsningene som passer best for dem selv. Og ordningen vil også gi mer likestilling i arbeidslivet. Det vil heller ikke medføre noen merkostnader å øke fedrekvota fra 10 til 14 uker, melder Arbeids- og velferdsdirektoratet. Barne- og likestillingsministeren, Linda Helleland, varsler også at det nye tiltaket kan gjelde allerede for barn født etter 1. juli i år.

Noe jeg mener er viktig for et velfungerende og likestilt samfunn, er at alle skal føle seg inkludert. Det er mennesker der ute som ikke helt identifiserer seg med samfunnets definisjon av kjønnsuttrykkene. Man ønsker nødvendigvis ikke å endre kjønn, men føler seg ikke hjemme i kategoriene «han» eller «hun». Et tredje kjønnsalternativ er allerede innført i Sverige og Danmark. Å innføre en tredje kjønnskategori er på høy tid nødvendig for å vise at vi ikke er redde for å tenke nytt, og fordi vi er nødt til å fortsette å jobbe for et inkluderende samfunn som skal være trygt og inkluderende for alle og enhver. Vi ønsker en innføring av «hen», som vil være en tredje kjønnskategori der man selv kan identifisere seg fritt, og skape sitt eget kjønnsuttrykk.

Unge Venstre vil delta i årets 8.-marstog i Hamar, under parolene «Ja til tredelt foreldrepermisjon» og «Økt vern for sexarbeidere», og håper du vil være med å gå med oss for et mer likestilt samfunn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.