Øyeblikkelig ble 250.000 mennesker drept og mange hundre tusen flere har dødd og lidd i alle de 70 årene etterpå. Atomvåpen og atomkraft er siamesiske tvillinger. De fører hverandre i en dødbringende dans som sprer sykdom, lidelse og redsel rundt om i verden. Det finnes ikke mer miljø ødeleggende i hele verden enn produksjon, prøving og uhell med disse våpnene, samt med tvillingen atomkraft.

I Oslo vil dette markeres med mange appeller på Youngstorget av mange ledere av frivillige, humanitære organisasjoner. Etterpå er alle invitert til en gratis konsert i Oslo Kulturhus. Etter konserten er alle invitert til taket på Operaen hvor 260 Hiroshimalykter vil bli tent på taket og kanskje satt på vannet etterpå. Vi er bedt om å spre informasjon om dette, og det finnes på data under Hiroshima – 70 år.

Heldigvis er veldig mange unge, dyktige mennesker med på å få dette til, gjennom ICAN – International campaign to abolish nuclear weapons, som sprer dette til stadig flere land. Sammen med mange andre organisasjoner, blant andre Leger mot atomvåpen, LO, Røde Kors, Nei til atomvåpen, Norsk Folkehjelp, Norges Fredsråd, Norsk Folkehjelps solidaritetsungdom og ICAN NORGE som alle står som arrangører for markeringen.

Målet er å få til et forbud mot atomvåpen, som vil stille alle maktglade atommakter som ikke vil være med på et slikt forbud, i Skammekroken, slik det ble gjort med mine- og klasevåpenforbud.

Glem ikke, at det var den forrige regjering som inviterte først til ICAN konferanse i 2013, og først til mineforbudet i 1997 som endte i Fredsprisen og senere i klasevåpen konferansen som endte i et klart forbud mot klasevåpen 10 år etter.

Glem ikke, men husk også dette, at det var mange av de mest våkne og engasjerte ungdommene som ble brutalt myrdet på Utøya som støttet den samme solidaritetstanken.

Takk til alle som nå denne uka tar Utøya i bruk igjen. Gratulerer med avgjørelsen. Selv om vi har stor forståelse for alle som ikke klarer det. Det må være særdeles ille å slite med sinne og sorg, og samtidig miste støtte til hjelp videre i livet, på grunn av sparing av småpenger, i forhold til hva gjerningsmannen har kostet samfunnet vårt.

Vi håper at det er mange som finner veien til Oslo denne dagen og gleder oss til å møte mange gode mennesker der, som er sterke motstandere av, at et slikt mareritt som en atomkrigsulykke aldri må skje igjen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00