«Samtidig ble Norge en selvstendig nasjon», uttalte selveste Lars Roar Langslet ved en anledning.

Vi kjenner jo de historiske fakta. Seierherrene etter Napoleons-krigene bestemte ved Kieltraktaten av 1. januar 1814 at Norge ble avstått fra Danmark til Sverige som en slags erstatning for at Sverige måtte avstå Finland til Russland. Fra det såkalte notabelmøtet 16. februar, en måned etter Kieltraktens definitive beslutning, til riksforsamlingen på Eidsvoll 10. april til 17. mai, gjorde nordmennene et oppriktig forsøk på å lage en grunnlov. Men den grunnloven ble ved svenskenes militære aksjon 16. juli til 14. august fullstendig forandret og derved også selvstendighetstanken. Under stortingsforhandlingene 7. oktober til november ble den endrede grunnlov godtatt av Sverige.

Det norske Storting ble dominert av embetsmenn, og regjeringens medlemmer utpekt av de svenske konger. Den norske statsmini9iister hadde sete i Stockholm. De egentlige regjeringssjefer var stattholdere innsatt av svenskene helt til 1873. En viss selvstendighet fikk vi først etter parlamentaismen i 1884. Men det var mange stridstemaer som etter hvert dukket opp. Etter over fire hundre år med danskevelde mente danskene at vi måtte være med på å betale ned en del av den danske statsgjelden. Aftenposten 24. juni 1896 tok opp problemet med «kabinettbevilgningen». Den viste Norges del av utgiftene til det svenske diplomatiet. Pengene ble bevilget av Stortinget 5. juli 1896. På en stor felles manøver på Etterstad i 1821 ble de svenske soldatene utstyrt med 80 skarpe skudd pr. mann, mens de norske fikk ingen.

Vi ble en selvstendig nasjon først da unionen ble oppløst 7. juni 1905. Man kan jo i ettertid bare spekulere over hvordan det hadde gått med «Unionen» om notavelmøtet ikke hadde funnet sted.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.