Johan Sjøberg kom nordfra som meget ung mann. Han var nordlending, og ble ansatt ved Stange lensmannskontor. Utenom han og lensmannen var det en kontordame.

I 1924 sa han opp stillingen som lensmannsbetjent. Han ville starte det første gjensidige bilforsikringsselskapet i landet. Bli selskapets sjef og ha kontor på Stange. Han ledet selskapet i 21 år, mens «Østlandet» som selskapet het, fusjonerte med Norges Brannkasse under den store fusjonsbølgen i 1980-årene. Da var det nesten hundre ansatte.

Og Stange lensmannskontor? Der fortsatte de med tre ansatte, gjennom 1920-, 1930, og 1940-årene. Det var lovlydige bygdefolk i Stange, noe hjemmebrenning foregikk i fattige stuer. Og slåsskamper fant ofte sted, men på bare nevene i, Tingvold-krysset lørdagskveldene. Med ei halv ei på baklomma, eller ei hel ei på innerlomma, ofte håndholdt. Sidrumpa unge karer fra Romedal, skulle ikke få komme her og komme her. Få plukke på bygdas pene jenter, uten å få svi. Bygdas jenter skulle ikke røres av utenforstående, basta.

Men så:

«14 stillinger forsvinner» står det å lese i HA. Alle ansatte ved Stange lensmannskontor skal flyttes til Hamar. Hva? 14 ansatte?

Når kom kriminaliteten til denne fredelige, lovlydige bygda? Befolkningen har da ikke firedoblet seg? Har politiet fått andre oppgaver enn å sørge for lov og orden?

Jo da, vi har hørt om «sivile oppgaver», hva nå dette måtte være. Vi fornemmer at dette er et utslag av byråkrati, som får politiet til å sitte ved en kontorpult, heller enn å fortsette med jobben: Holde orden på de kriminelle. Det er faktisk blitt slik at pågrepne får reise på «permisjon» til England» med begrunnelsen familieoppdrag! Det er da man får lyst til å si:

«Lenge leve snillismen»!

«Alt er i forandring» hører vi omkring oss, – det må vi tåle. Men, er dette alltid til det bedre? Er det blitt slik over hele landet. Da er det blitt dyrt å styre bygdene, Trygve Slagsvold Vedum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.